НОВИНИ

Благородство: Семейство от Германия подари дрехи за деца от шест села

Семейство от Германия подари дрехи за децата от шест села в общините Долна Митрополия и Оряхово. Даренията са събрани от германска благотворителна организация по идея на германска лекарка, чиито корени са от плевенското село Крушовене.

bnt avatar logo
от Ирена Николова
08:45, 03.04.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Д-р Анита Шойн, съпругът ѝ и децата им докараха пълен бус с дрехи за детската градина и училището в село Крушовене. Изборът на селото не е случаен – в Крушовене е роден бащата на Анита, който емигрирал в Германия и дълги години е работил като лекар. Самата Анита е родена и израснала в Германия, но като дете всяко лято идвала в селото при баба си и дядо си. От тях научила български, а сега решила да помогне на своите земляци.

д-р Анита Шойн, лекар: Ние в Германия сме много богата държава и виждаме тука в България какво е. И искаме да помогнем на тези, които са по-бедни. И да се радват. Защото ние имаме много и имаме възможност да го донесем.

Близо 80 деца от шест села ще получат дрехи, тъй като в училището има ученици и от няколко близки населени места, а детската градина е с допълнителна група от друго село. Това не е първото дарение на фамилията на немската лекарка. Преди години баща й подарил на селото линейка и домакински уреди.

Ваньо Транков, кмет на Крушовене: Това дарение е много скъпо за нас, тъй като повечето деца от училище „Климент Охридски" са социално слаби дечица. И това е един много голям плюс за децата от село Крушовене и за децата от околните села, които учат в селото.

Гостите обещаха да донесат и още дарения – играчки, обувки и учебни помагала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
139 години от обявяването на София за столица - какво стои зад герба ѝ?
139 години от обявяването на София за столица - какво стои зад герба ѝ?
Румен Порожанов за протеста на земеделците: Ние намерихме доброто решение
Румен Порожанов за протеста на земеделците: Ние намерихме доброто решение