НОВИНИ

Сериозно повишение на цените на парното в няколко български града

Ще има сериозно повишение на цените на парното в няколко български града и минимално поскъпване на тока в страната от 1 юли. Това стана ясно, след като в КЕВР бяха обсъдени новите цени за топло и енергоснабдяване, предложени от регулатора.

Николай Минков
от Николай Минков
20:15, 31.05.2018
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Най-драстично парното ще поскъпне в Бургас - с близо 9%, в Плевен - с 6, в Перник - с 4. За столичани увеличението е с малко над процент. Сметките на пловдивчани пък ще намалеят с над 4 на сто.

Топлофикациите възразиха върху така определените цени с мотива, че не се отчетени разходите, които те ще трябва да направят за повишаване на Фонд "Работна заплата", както и разходите за закупуване на въглеродни емисии.

Йордан Василев - "Топлофикация - Плевен": Не сме съгласни с определяне разходите за емисии на базата на 2017 г., тъй като количеството на емисиите за 2018 г. ще бъдат по-големи.
Севдалин Желев - "Топлофикация Русе": "Топлофикация Русе" се запозна с доклада и имаме няколко забележки по него, като основно са непризнаване разходите за труд".
Кристин Илиев - "Топлофикация - Бургас": Имаме забележки най вече намаляване разходите за ремонти.

От КЕВР обясниха, че цените не са окончателни, тъй като не е отчетено поскъпването на газа на световните пазари.

Иван Иванов - председател на КЕВР: Към момента това, което сме направили е при цена на природния газ такава, каквато е действаща към момента.

Обсъдените днес цени за парното и топлата вода могат да се променят след 11 юни, когато "Булгаргаз" ще внесе искането си за поскъпване на синьото гориво с цели 16%.

Иван Иванов - председател на КЕВР: Ние, разбира се, ще го разгледаме много внимателно, но истината е, че това е суровина, която е външна за страната ни. Идва с фиксирана цена на границата на България и когато цената там се промени, ние сме длъжни да я отразим по подходящия начин.

За разлика от парното, при тока повишението е минимално. За абонатите на ЧЕЗ в Западна България и на ЕВН в Югоизточна увеличението е с малко над процент и половина, а за клиентите на "Енерго про" в Североизточна България - с 2,6 на сто.

И енергодружествата се оплакаха, че новите цени не им дават възможност за инвестиции.

Илина Стефанова - ЕВН: Цените трябва да бъдат недискриминационни и обективни, и да отразяват разходите, които дружеството е длъжно да извърши.
Пламен Стефанов - "Енерго-про": Бих искал да обърна внимание и върху продължаващото непризнаване на разходите за енергийна ефективност. На крайните снабдители висят едни сериозни задължения, вменени със закон.
Зорница Русинова - ЧЕЗ: С безпокойство отбелязваме, че не се запазва тенденцията за кръстосано субсидиране между бита и стопанските потребители, тъй като е налице увеличаване на тарифите за стопанските потребители за сметка на намаляване на нощната енергия на битовите потребители.

Според КЕВР новите цени не спъват инвестициите в енергомрежите.

Иван Иванов - председател на КЕВР: Ние съответно правим проверка на реално изпълнените инвестиционни програми и коригираме цените на тези дружества, в смисъл, че ги намаляваме поради неизпълнение на инвестиционните програми.

След като бъдат окончателно определени, новите цени на ток и парно ще влязат в сила от 1 юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият кмет на Младост: Няма да се откажа от поста, както направи колегата
Новият кмет на "Младост": Няма да се откажа от поста, както направи колегата
Премиерът Борисов се срещна с посланиците на страните от ЕС
Премиерът Борисов се срещна с посланиците на страните от ЕС