НОВИНИ

Северна България е готова да посрещне снега

В Северна България утре и през нощта срещу сряда ще бъде най-студено. В Русе е много студено и вече прехвърчат първите снежинки, предаде кореспондентът на БНТ в Русе Ива Колева. 83 са машините, които ще се грижат за почистването на републиканските пътища в Русенска област, а Дунав мост тази година ще се чисти от румънски фирми. В областта отвориха врати и три кризисни центъра, които ще приютяват закъсали шофьори и пътници. Те се намират в Бъзън, Пиргово и Бяла. А 46 са снегорините, които ще почистват снега в Русе. Силистра също е готова да посрещне зимния сезон.

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова
19:43, 28.11.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Оказва се, че бездомните хора в Русе са се увеличили. От БЧК обещават да не ги оставят на студено поне за няколко месеца.

Първи на опашката за храна в социалната трапезария се наредиха братята Георги и Емил. Казват, че благодарение на безплатния обяд ще могат да оцелеят през зимните месеци.

Георги: Ще се възползваме, естествено, защото в зимния период е трудно да се самоизхранваме.

Младежите са без дом повече от десет години, след като родителите им се развели. Казват, че при упорита работа - десет часа скитане и ровене в кофите за смет могат да съберат около два-три килограма хартия или желязо, което е не повече от пет лева. Късметът обаче не винаги е с тях и често се прибират на строежа, в който спят с празни джобове.

Георги: Не е много уютно, защото е силна влага, мизерия.

В студените дни в трапезарията ще могат да се стоплят през деня 40 бездомници. Освен топъл обяд, те имат на разположение и баня, ще им бъдат и предоставени лекарства.

Павлин Петров - координатор в Центъра за подкрепа към БЧК-Русе: Ще им предоставим необходимите изследвания за туберкулоза, хепатит, СПИН в партньорство със здравните институции. Идеята на центъра е да ги подкрепим по един или друг начин, да предоставим топла дума, да се превърнем в тяхно семейство, поне през зимните месеци.

Трапезарията отвори врати за пета поредна година и ще помага на изпадналите в беда до месец март, като ще разчита и на даренията на хора с щедри сърца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици от СМГ и 125-то училище в София със златни медали от състезания в Сеул и Пекин
Ученици от СМГ и 125-то училище в София със златни медали от състезания в Сеул и Пекин
Изводите след бунта в бежанския лагер в Харманли
Изводите след бунта в бежанския лагер в Харманли