НОВИНИ

Комисията за незаконно придобито имущество ще проверява Овчаров и Ненчев

От началото на годината от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е конфискувала имущество на стойност 18 млн. и 500 хиляди лева, а до края на 2016-а сумите може да надхвърлят 20 млн. лева. Това е рекорд в сравнение с предишните години. От комисията съобщиха още, че ще проверяват придобито имущество на бивши и настоящи министри. Сред тях са обвинените до момента заради АЕЦ "Белене"- Петър Димитров, Делян Добрев и Румен Овчаров, както и военният министър Николай Ненчев заради сделка за ремонт на самолетите "МИГ".

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов Оператор: Борис Сотиров
19:15, 28.11.2016 (обновена)
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

До този момент рекордният иск за конфискация е по случая с фалита на КТБ и е на стойност 2,2 милиарда лева. Въпреки че делото е в съда вероятността да стартира скоро е малка.

Пламен Георгиев, председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество: Има много дружества, които са ответници в Британски Вирджински острови, в Люксембург, в различни държави. Трябва да им се връчат документи, те трябва да върнат отговорите и това отнема време.

Според председателя на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество схемите за източване на банката са били многобройни.

Пламен Георгиев, председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество: Има с държавни ценни книжа, с недвижими имоти, включително имота, в който се помещава банката. Реално той е закупен с пари от самата банка. Тя е отпуснала кредит. Банката си е плащала и наем за този имот.

Практиката показва, че процедурата по конфискацията на незаконно имущество е бавна заради трите съдебни инстанции. В момента има над 100 производства за отнемане, по които се чака решение. От комисията очакват скоро да влязат в сила и законодателни промени, които да затегнат контрола. В действащите текстове се предвижда проверка на хората, при които разликата между доходи и имущество е 250 хил. лв. С промените се очаква сумата да се намали на 150 хил. лв.

Пламен Георгиев, председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество: Ако съдът го приеме, това ще повиши ефективността на нашата комисия. На година има между 15-20 производства. Това са да кажем 15-20 българи, които за 10 години имат повече от 150 000 необяснено имущество, но под 250 000 лв.

Според председателя на комисията отнетото имущество трябва да се използва за социални цели.

Пламен Георгиев, председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество: Какво по-добро от това да отнемем една къща или един хотел и в него да се настани една администрация, а в къщата да се направи една детска градина.

В момента комисията има право да започне проверка, само след като бъде повдигнато обвинение от прокуратурата. Проверката е секретна и трябва да приключи в рамките на година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Код: Безкрайност” във варненската галерия „Ларго“
„Код: Безкрайност” във варненската галерия „Ларго“
Общо петима афганистанци в болница след размириците в Харманли
Общо петима афганистанци в болница след размириците в Харманли