НОВИНИ

Сградата в строеж на „Артекс“ в Лозенец е без валидно разрешително за строеж

Сградата „Златен век" в Лозенец, която се строи от собствениците на фирма „Артекс“, към момента няма валидно разрешително за строеж. Това стана ясно от думите на главния архитект на столицата~Здравко~Здравков, който на два пъти отказва да поднови разрешителното. Накрая искането на фирмата строител е изтеглено от архитект Мирянов. По думите на главния архитект, инвеститорът го е направил заради предстоящи промени в нормативната уредба.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:24, 27.03.2019
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Разрешението за строеж на сградата „Златен век“ е важало до ноември 2017 г., като възложителят фирма „Кристела“ е имала право в срок от една година да поиска презареврка. Такова искане постъпва през декември 2016 г., но главният архитект Здравко Здравков подготвя отказ.

ахр. Здравко Здравков, главен архитект на София: Междувременно пристига едно тълкувателно писмо от МРРБ, което идва януари 2017 г., в което се казва, че~няма пречка, въпреки че не е изтекъл срокът по закон, главният архитект да презавери разрешението за строеж.

Отново се подава заявление за презаверка, а архитект Здравков в административно производство отново подготвя отказ .Отказът обаче не се връчва, защото арх. Мирянов иска прекратяване на административното производство. Като причина посочва предстоящите промени в нормативната уредба.

;

И така главният архитект на София~не подновява разрешителното за строеж, което изтича през ноември 2018 г. Междувременно в гратисния период от една година обаче той издава няколко решения във връзка със строежа, едно от които касае превръщането на офис помещения в ателиета.

За промяната на предназначението на помещенията в сградата, арх. Здравков се позовава на писмо, изпратено до арх. Мирянов от заместник-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев, според което срокът за завършване на строителството е до 2020 година. Това обаче не значи, че сградата може да стане жилищна, защото тя е предназначена за обществено ползване и отстоянията не съвпадат.

ахр. Здравко Здравков, главен архитект на София: Ако някой си продава ателиета като жилища, тук отговорността си е изцяло тяхна, тези хора биха имали проблеми с плащането на данъци, с адресната регистрация.
;

Дали към днешна дата строежът е законен, последната думат имат от Дирекцията за национален строителен контрол. Тяхната проверка по казуса ще приключи до края на седмицата.


От фирма „Артекс“ излязоха със становище, че строежът „Златен век“ е напълно законосъобразен. В позицията на фирмата се казва, че сградата е категория 2 по Закона за устройство на територията от самото ѝ начало през 2007 г. и презаверка на разрешението на строеж не е необходима преди 11.01.2020 г. .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Детето, спасило автобус с ученици в Милано, става италиански гражданин
Детето, спасило автобус с ученици в Милано, става италиански гражданин
Извънредно положение в Ню Йорк заради зараза с морбили
Извънредно положение в Ню Йорк заради зараза с морбили