НОВИНИ

Развръзка след скандала с имотите: Цветанов напуска парламента, но остава в ГЕРБ

Развръзката на скандала с евтините апартаменти - Цветан Цветанов подава оставка като председател на ПГ на ГЕРБ и напуска парламента. Това съобщи той след среща с премиера Бойко Борисов. Цветанов ще продължи да бъде заместник-председател на ГЕРБ и ще е начело на предизборния щаб на партията за евроизборите. Подробностите от Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:08, 27.03.2019
Чете се за: 02:17 мин.
У нас

Вторият човек в ГЕРБ пристигна в София с взето решение.

- Носите ли си оставката?
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Първо ви благодаря за това топло посрещане. Прекрасна пролет. Прекрасно време. Само да ви кажа, че винаги когато вземам дадено решение, първо го споделям с човека, с който трябва действително да го обсъдя - в случая това е премиера Борисов. Мога да ви кажа, че имам конкретно решение. Споделил съм го засега само със съпругата ми.

Цветанов отказа да конкретизира от къде идва атаката срещу него.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Добре планирано мероприятие във връзка с предстоящите евроизбори.
- Има ли война между вас и премиера Борисов?
- Първо искам да кажа, че от 2001 г. работим. Лоялността ми към премиера, лоялността ми към проекта ГЕРБ, което за мен е кауза, тя ще продължи и занапред.
- Ще попречи ли този скандал на изборите според вас?
- Не. Аз смятам, че сме сериозни хора и трябва действително всеки един да си направи извода какво се случи, защо се случи и как трябва действително да излезем много по-консолидирани.

4 часа по-късно, след тайна среща с премиера, Цветанов съобщи решението си в парламента. И посочи, че то ще спре всички спекулации и внушения.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Няма никаква драма от това, че председателят на ПГ на ГЕРБ ще напусне 44-тия парламент. Няма никаква драма от това за сплотеността на ПГ на ГЕРБ. Аз ще бъда заместник-председателя на ГЕРБ, председател на предизборния щаб, за да можем да консолидираме всички структури на ГЕРБ, да покажем, че сме по-силни от всякога. С премиера Борисов имаме изключително прагматични и много искрени и истински отношения. Натиск не е имало. И никога не съм позволявал да има натиск. Винаги взимам решенията си, воден от общите интереси на каузата ГЕРБ и това, което би могло да ограничи всякаква възможна спекулация за нещо, защото чух, че едва ли не вече тука скандали, започва Цветанов да търси подкрепа , Цветанов търси друго, за да може да има някаква кръв и война. В никакъв случай не трябва да се говори, че има някакво и минимално разделение в ГЕРБ.

За купения от него апартамент, Цветанов отново заяви, че не вижда нарушения.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Нямам от какво да се срамувам. Недейте да смятате, че тук ще сложа личното, егото си, за да защитавам себе си, защото не съм направил никакво престъпление. Най-правилното, справедливото и мъдрото е да излезеш от българския парламент. В случая жертвата бях аз. Фокусът падна върху мен, защото бях политическото лице, което трябваше да бъде ударено. Тези обвинения, че има някакъв лобизъм, свързан със сградата на фирма "Артекс", за всички тези, които разбират от право, този закон няма никакво отношение с тази сграда.

Цветанов остава заместник на Борисов. Заяви, че постовете нямат значение. Че за него ГЕРБ е кауза. И че дори е попречил на негови привърженици да го посрещнат на летището.

;

Сега един от ключовите въпроси е кой ще замени Цветан Цветанов в парламента. Взето е решение, но то не беше обявено днес.

Ето и част от политическите коментари след новината за оставката:

Валери Симеонов - Обединени патриоти, НФСБ: Без Цветанов в парламента определено ще се работи много по-трудно, ако въобще парламентът работи. Аз мисля, че ролята на Цветанов е изключително важна, значима и бих казал незаменима като посредник между различните групи, между различните полюси в различните законопроекти - той е човек, който аз специално виждам, че с всяка година се усъвършенства в ролята си на политически посредник и обедините, бих казал.
Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: Когато Народното събрание си позволява да нарушава конституцията - от там нататък всички останали теми няма какво да ги коментираме и да ги обсъждаме.

Следващият в кандидат-депутатската листа на ГЕРБ е Георги Недев. Вероятно той ще заеме мястото на Цветан Цветанов като депутат.

Георги Недев, ГЕРБ: Не съм се и надявал, още тогава затворих вратата. Все още нямам обаждане от ЦИК да ме попитат и да ми кажат официално,че трябва да взема някакво решение, но аз със сигурност се колебая.

Предстои парламентът да гласува оставката на Цветан Цветанов и да бъде избран негов заместник като председател на ПГ на ГЕРБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР: 23 млн. лв. са щетите от телефонните измамници за три години
МВР: 23 млн. лв. са щетите от телефонните измамници за три години
Два месеца преди евроизборите: Върнаха стария праг на преференциите
Два месеца преди евроизборите: Върнаха стария праг на преференциите