НОВИНИ

​Ще има ли денонощни аптеки?

В област Враца, където в нито една от 10-те общини няма денонощна аптека. Въпреки опитите на местната власт да поеме част от разходите, не се намери нито една фармацевтична фирма или верига, която да поддържа нощни дежурства. Аргумента на аптекарите е, че работят на загуба.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
19:34, 06.10.2016
Чете се за: 00:41 мин.
Още

От близо десетина години във Враца няма денонощна аптека. От последната е останал само спомен, под формата на табела, закачена на уличен стълб. Около областната болница има 4 аптеки, но всички работят до 20 часа. Хората от Враца смятат, че толкова голям град не може без денонощна аптека, и то не само в центъра, но и в кварталите.

- Търсила съм аптека след 20 часа - няма. Имам си аптечка в къщи, гледам да е заредена с най-необходимото.

- Нужно е да има денонощна аптека, особено заради малките деца, вдигнат температура, да се чудиш какво да правиш.

- Хомеопатия, домашни илачи се съвместяват, това е срамота.

Фармацевтите са на едно мнение - пазарната икономика е показала, че денонощните аптеки не са нужни и затова собствениците не желаят да поддържат тази скъпа и неефективна услуга. Надежда Рашева е фармацевт с половинвековен стаж. Нейният опит показва, че нощем от аптеките се купуват най-вече хигиенни материали, презервативи и стимуланти.

Надежда Рашева, фармацевт: Ей тука е имало, на едно гише са били колегите, един диван за почивка, но е доказано, че през нощта оборота е минимален.

Добре е да има денонощна аптека, смятат аптекарите, но са категорични че биха работили само срещу месечна заплата, не по-малка от 1000 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нерегламентирани търговци продават мъртва риба
Нерегламентирани търговци продават мъртва риба
Руски инспектори ще проверяват български фирми, за да изнасят стоки в Русия
Руски инспектори ще проверяват български фирми, за да изнасят стоки в Русия