НОВИНИ

Реакциите в парламента след резултатите от вчерашното гласуване в ООН

След резултатите от вчерашното гласуване в ООН, от БСП, ДПС и АБВ поискаха оттеглянето на Кристалина Георгиева като еврокомисар, и оставка на министър-председателя и целия кабинет. Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов призна, че всички носят вина за липсата на консолидация около българската номинация, но в крайна сметка определи решението на ООН като геополитика.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
19:21, 06.10.2016
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Според председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов държавата е пристъпила към смяна на българския кандидат, защото е разполагала с информация, че кандидатурата на Ирина Бокова ще бъде блокирана. За него и Бокова, и Георгиева имат невероятни качества.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: И когато двама се карат и вътрешнополитическия проблем излиза извън пределите на страната сами разбирате, че ние всички носим до някъде вина затова, че не се консолидирахме и нямаше тази единност около нашата номинация. Все пак да знаем, че взимането на това решение е геополитика.

Цветанов очаква в кандидат-президентската кампания да се използва като коз неуспеха на Кристалина Георгиева. Още днес БСП, ДПС и АБВ поискаха оставка на правителството и оттеглянето на Кристалина Гоергиева от Еврокомисията.

Корнелия Нинова - председател на БСП: С издигането на втора кандидатура, Бойко Борисов и българското правителство умишлено дискредитираха Ирина Бокова и отнеха възможността на България да има своя представител на най-високия пост в ООН. Това беше извършено под чужд натиск. За това нещо се носи политическа отговорност.

За Корнелия Нинова сега въпросът с вота на недоверие за външната политика на правителството става все по - актуален. От БСП ще продължават да търсят подкрепа от ДПС и АБВ с тезата, че вот може да се иска веднага независимо от предстоящите президентски избори. Георги Първанов обаче е на мнение, че за вот може да се говори след изборите и то за цялостната политика на правителството.

Георги Първанов - председател на АБВ: Беше обидно в тези дни да слушаме докато вървеше изслушването на Кристалина Георгиева как тя е кандидатът на България. Не, това беше кандидатът на правителството. И аз твърдя, че ако не беше факторът Кристалина Георгиева, Ирина Бокова можеше да бъде и щеше да бъде избрана за ген. секретар.

Лидерът на ДПС Карадайъ цитира чужди медии, според които в смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева се е намесило задкулисието и олигархията.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: Тук стои въпроса дали правителството има доблестта да отговори на въпроса кой стои в този процес на задкулисието и кой е олигарха, както международните медии посочват.

И Красимир Каракачанов критикува остро правителството за подмяната на българската кандидатура, но смята, че искането на вот на недоверие в този момент има предизборен смисъл. Той очаква от правителството да даде отговор как точно се е стигнало до подобно безумно по думите му решение.

Красимир Каракачанов - съпредседател на ПФ: Основните вини за това са две: първо - болните амбиции на Кристалина Георгиева и второ - липсата на гръбнак, на достойнство в българската външна политика.

Каракачанов призоваха премиера и външния министър да поискат от Кристалина Георгиева да си подаде оставката. Другият съпредседател на Патриотичния фронт Валери Симеонов, както и депутатите от Реформаторския блок не пожелаха да коментират темата на деня.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Велчев събира гледки и състояния
Иван Велчев събира гледки и състояния
Отмениха забраната за абортите в Полша
Отмениха забраната за абортите в Полша