НОВИНИ

Щети за милиони след горския пожар край Ардино

Няколко милиона лева са щетите от големия горски пожар край Ардино. Изгорели са 1 700 декара иглолистни гори, само за новото залесяване ще са необходими над две милиона. Пожарът вече е потушен, но в следващите два дни в района ще има непрекъснато дежурство на пожарникари и горски работници. В акцията участват и 50 военнослужещи от поделението в Смолян.

bnt avatar logo
от Красимир Ангелов
19:38, 30.07.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Пожарни коли от цялата област Кърджали продължават да следят състоянието на пожара. Помагат им горски работници и 50 военни от поделението в Смолян. Заради вятъра непрекъснато възникват нови огнища и те трябва бързо да бъдат загасени.

Пламъците са тръгнали от този бивак. Две момчета,наети като дървосекачи са оставили открития огън без надзор и вятърът е разпилял искрите в сухата гора. Сега двамата са задържани в полицията в Кърджали, но това няма да възстанови пораженията.

Кметът на Ардино разказа за най-трудните часове по време на огнения ад.

Ресми Мурад кмет на община Ардино: Пожарът беше много буен, той се разпространяваше във всички посоки. И тогава беше страшно, тогава беше най-трудно. Докато дойдат въртолетите.

Вече няма опасност за хората от селата край пожара, но те още си спомнят изживения кошмар. В село Родопско пламъците са спрени на метри от първите къщи. Хората гасили с каквото намерят.

Йълмаз Назиф: Метли, лопати - кой с каквото намери. И от пожарната имаше работници, и те с гумени лопатки. - Страшно ли беше? - Много страшно, ужасно.

В Родопско хората цяла нощ не са спали.

Йълмаз Назиф: Бе едни спят, стават, пак идват дежурство беше. - И така цялото село? - Цялото село. И пожарникарите бяха. И от другите сула, комшиите, на помощ дойдоха.

В Ардино ще запомнят пожара. Той е най-големият в историята на област Кърджали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гласът на града: Спасители искат задължителни уроци по плуване за децата
Гласът на града: Спасители искат задължителни уроци по плуване за децата
Побой в Криводол, замесен е общински лидер от РБ
Побой в Криводол, замесен е общински лидер от РБ