НОВИНИ

Опера на открито в Пловдив привлече близо 20 хиляди души

Рекорден брой зрители посетиха третото издание на фестивала ОPERA OPEN в Пловдив. Тази година летният музикален форум привлече и хиляди гости от чужбина. Градът, избран за Европейска столица на културата през 2019 година, отдавна е водеща дестинация за исторически и културен туризъм. Туроператорите вече включват в пакетите си и програмата на оперната трупа.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
17:54, 30.07.2016
Чете се за: 00:44 мин.
Още

12-те заглавия от афиша на лятното издание на фестивала ОPERA OPEN са посетили близо 20 хиляди души.

Боряна Сечанова, хореограф: „От тях може би 30% са гости на Пловдив и чужденци, нова, различна за града публика".

Различна и смела, така пък меломаните определят програмата на форума - както любими оперни заглавия, така и модернистични спектакли, балетни постановки и оперети. А голяма част от зрителите са привлечени и от солистите на Арена Ди Верона, Ла Скала и Метрополитън, които гостуваха в Пловдив.

Диан Чобанов, музикален директор на Държава опера Пловдив: „Тези звезди идват при нас не за реалните си хонорари. Селекцията я направихме с присъствието на една звезда във всеки един спектакъл, която да привлича публика".

Туристите, дошли за спектаклите на операта, остават в Пловдив поне два - три дни. Това веднага се отразява и на приходите от нощувки - отчитат хотелиерите в града. В дните със спектакли, често няма свободни места за настаняване в близост до Античния театър.

Христина Христова, рецепционист: „Имаме гости, които идват от чужбина, основно от Европа мога да кажа, специално за събитията, специално за опера оупън. Резервират и за продължението, което ще бъде доколкото знам август и септември".

Програмата на есенното издание на Опера оупън присъства в пакетните предложения на много от туроператорите в града. И голяма част от билетите вече са продадени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
3400 мигранти бяха спасени в Средиземно море
3400 мигранти бяха спасени в Средиземно море
Най-тежките олимпийци потеглят към Рио
Най-тежките олимпийци потеглят към Рио