НОВИНИ

Шефът на най-голямата датска банка подаде оставка

Оставка на шефа на най-голямата датска банка. Главният изпълнителен директор Томас Бьорген науска поста си заради скандал с пране на пари в естонския клон на Данске банк. Проверяват се транзакции за 200 милиарда евро, преминали през подразделението на банката в периода 2007 - 2015 година. След новината, акциите ѝ поевтиняха със 7 %.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:53, 19.09.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Оставката идва след оповестяването на доклад от вътрешното разследване на скандала. В него се заключава, че банката не е взела необходимите мерки, след като през 2007 г. е била предупредена от естонския и датския регулатори за "престъпна дейност, включително пране на пари" на стойност "милиарди рубли месечно". Седем години по - късно подобна информация също не е взета под внимание, нито е представена пред борда. Не е ясно точно колко са подозителните транзакции, но те включват клиенти от Русия, Азербайджан, Украйна и други бивши съветски републики.

Главният изпълнителен директор Томас Бьорген призна, че банката се е провалила и не е отговорила на очакванията в случая с подозрения за пране на пари в естонския ѝ клон и изрази дълбоко съжаление за това. Постовете си запазват членовете на борда на директорите и неговият председател Оле Андерсън, които - според доклада - не са нарушили правните си задължения към банката. Според разкрития на вестник "Файненшъл таймс", през разследвания период през естонския клон на Данске банк само за година са преминали близо 30 млрд. долара руски и естонски активи.

Естонският клон на банката вече не обслужва клиенти, които не живеят в страната. Акциите й поевтиняха с една трета за шест месеца, понижена е и прогнозата за годишната печалба. На фона на скандала се засилват призивите за европейски регулатор, който да се занимава с финансови престъпления. Най- големите опасения за съдбата на Данске банк са свързани с възможна намеса на Вашингтон и евентуално налагане на забрана на американските банки да работят с нея. При друг случай тази година с латвийска банка, обвинена, че прикрива пране на пари, мерките, наложени от Вашингтон, доведоха до фалита ѝ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За и против плоския данък: Коментар на Виктор Йоцов и Емил Хърсев
"За" и "против" плоския данък: Коментар на Виктор Йоцов и Емил Хърсев
Забавянето на указа на президента: Коментар на Тома Биков и Станислав Владимиров
Забавянето на указа на президента: Коментар на Тома Биков и Станислав Владимиров