НОВИНИ

Швед достигна до Южния полюс на инвалидна количка

Шведът Арон Андерсон заяви, че е първият човек в света, който е успял да достигне до Южния полюс на инвалидна количка, съобщава Асошиейтед прес. Общата дължина на маршрута му, която започва от крайбрежието на Антарктида, е била 640 километра.

bnt avatar logo
от БТА
19:26, 22.12.2016
Чете се за: 00:25 мин.
По света
швед достигна южния полюс инвалидна количка

Целия път Андерсон преминал с усъвършенствана инвалидна количка, към която били прикрепени ски за по-доброто придвижване по снега. По думите на шведа пътешествието му продължило 21 дни, а средната температура на въздуха била минус 30 градуса по Целзий.

"Придвижването по снега се оказа невероятно трудно, сподели приключенецът. Единственото, което ми се иска сега е да хапна нормална храна, след като през цялото време бях на замразени продукти!"

Благодарение на експедицията си Андерсон е успял да събере около 5 милиона шведски крони /около 540 хиляди долара/. На своя сайт той обяви, че те ще отидат в помощ на деца, страдащи от онкологични заболявания. Самият Андерсон е прикован на инвалидна количка от 9-годишна възраст заради раково заболяване, припомня агенцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предложение на реформаторите за партийните субсидии
Предложение на реформаторите за партийните субсидии
Законови проблеми с легитимността на кмета на столичния район Младост?
Законови проблеми с легитимността на кмета на столичния район "Младост"?