Швейцария избегна риск да бъде изключена от Шенген заради правилата за оръжия

Гражданите на Швейцария одобриха с огромно мнозинство на референдум ограничаване на правото за притежание на огнестрелно оръжие. Така богатата алпийска държава синхронизира закона си с този на ЕС и избегна възможността да бъде изключена от Шенгенското пространство.

от Деян Йотов
19:12, 19.05.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

С 64 срещу 36% от гласовете швейцарците решиха да се съобразят с новите европейски ограничения за притежание на автоматични и полуавтоматични огнестрелни оръжия. Те бяха въведени след серията от терористични атентати през 2015 г.

Кампанията "За" промените заложи на опасността Швейцария да губи милиарди евро годишно, ако изпадне от зоната за свободно придвижване в Европа. А кампанията "Против" се опита да внуши, че ще бъдат нарушени изконните права на швейцарците да носят огнестрелно оръжие.

Филип, банков служител: Новите изисквания не са толкова ограничаващи, но рискът да не можем вече да се възползваме от членството в Шенген е реален.
Гийом Жено: Тези промени ще доведат до черен пазар на оръжия, какъвто в момента няма.

Швейцарците са сред най-въоръжените в света - 48 на сто от домакинствата притежават огнестрелно оръжие. Данните са неофициални, защото няма национален регистър.

Федералните власти в Берн извоюваха отстъпка от Брюксел и всеки служил в армията швейцарец ще продължи да има право да задържи зачисленото му оръжие.

За продажбата на полуавтоматични пушки с пълнители за над 10 патрона вече ще се изисква лиценз.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Проверяват 19 къщи за гости в Сапарева баня
Проверяват 19 къщи за гости в Сапарева баня
Многохилядни шествия в 50 европейски града против възхода на националистите
Многохилядни шествия в 50 европейски града против възхода на националистите