Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

"Къде сме ние": 60% от българите одобряват международната политика на ЕС

Повечето българи одобряват международната политика на ЕС. Според данни на "Галъп интернешънъл", в глобален мащаб, по-малко от половината население смята, че Общността има стабилизиращата сила в света.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
20:10, 19.05.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Повечето българи одобряват международната политика на Европейския съюз. Това показват данни на световната асоциация "Галъп интернешънъл". В глобален мащаб, по-малко от половината население смята, че Общността има стабилизиращата сила в света.

Каква е ролята на Европейския съюз на международната сцена? Въпрос, който става все по-актуален с наближаването на евроизборите. У нас отношението към него е по-скоро положително. 60% от българите смятат, че ЕС по-скоро стабилизира света чрез политиката, която води. 16% са на обратната позиция.

В глобален мащаб, 45% от хората дават добра оценка на Общността, докато 31 на сто смятат, че ролята й в света е дестабилизираща. В Русия, САЩ и Китай обаче настроенията са противоречиви. Там делът на хората, които оценяват положително ролята на ЕС в световните дела, е под една трета.

Най-позитивно настроени към него са самите европейци и най-вече онези страни, които още не са членки. Първи по одобрение на Балканите са гражданите на Косово, където цели 75 на сто от хората дават положителна оценка. Следват ги Румъния, Албания и Северна Македония.

Очаквано, най-негативно настроени в нашия регион са в Турция - само 21% обобрение на фона на 47 на сто негативни оценки. Почти половината сърби също не са са доволни от политиката на ЕС. В Босна и Херцеговина делът им достига 54%. В регионален план най-осезаемо негативни към ЕС са настроенията в Русия и Западна Азия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
 Еуфория в Холандия след победата на Евровизия 2019
Еуфория в Холандия след победата на Евровизия 2019
Борисов: Има ясно разписани правила за избор на главен прокурор
Борисов: Има ясно разписани правила за избор на главен прокурор