НОВИНИ

Сигналът за заплаха около "Плиска" е предизивикан от любовна история

Няма терористична заплаха за София. Сигналът за възможна заплаха срещу столичния градски транспорт дойде след публикация във Фейсбук от профила на Държавния департамент на САЩ тази нощ.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов Мария Чернева
18:36, 24.03.2016
Чете се за: 01:53 мин.
У нас

Предупреждението стоя над 13 часа. Беше свалено по обяд, малко след като премиерът Борисов обясни, че американските дипломати са разгласили непотвърдена информация, обменена между службите. След проверка на ДАНС и МВР е станало ясно, че става въпрос за неуредени любовни отношения между българин и чужд гражданин.

Всичко започна с публикувано съобщение във Фейсбук страницата на държавния департамент на САЩ. Малко след 23 00 ч. снощи дипломатите предупреждават за възможна заплаха срещу неуточнена линия на градския транспорт в близост до бившия хотел Плиска в София.

Американските граждани у нас са посъветвани да избягват района и да използват друг вид транспорт. Рано сутринта от МВР потвърдиха, че вчера наистина е бил проверен сигнал, получен на телефон 112.

Шефът на ДАНС е докладвал на премиера резултатите от проверката - ставало въпрос за неуредени любовни отношения мужду българин и чуждестранен гражданин.

Бойко Борисов, министър-председател: Задържахме хората. Оказа се, че е любовна история между еднополови. Изчисти се сигнала, задържахме ги. Една голяма любов предизвика тази истерия.

Помолен за коментар на факта, че на сайта на американския департамент все пак е публикувано предупреждение за заплаха, премиерът заяви.

Бойко Борисов, министър-председател: Аз не мога да коментирам американските дипломати, но мога да кажа, че в случая такава глупост не им прави чест. И ако вие искате да си правите шега с обществото и хората със страховете си ... правете го.На любовна история вие да предизвиквате такъв терористичен акт, че някой си качил във Фейсбук нещо. Държавният департамент? Еми, съжалявам за департамента тогава.

Малко след изявлението на Борисов, от американското посолство огласиха ново съобщение, с което обявиха, че вече не е в сила публикуваната по-рано информация за заплаха.

Дипломатите посочват, че оценяват проактивните мерки, взети от правителството на България и допълват, че посолството продължава да работи тясно с правителството по въпроси, свързани с контратероризма.

Държавата не би скрила нито един сигнал, който застрашава живота и здравето на хората - увери премиерът Борисов. Столичният кмет Йорданка Фандъкова гарантира, че в столицата са предприети всички необходими мерки за безопасността на хората.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Ние имаме непрекъсната координация с всички служби, с МВР, за да се проверява всеки един сигнал. Така че се предприемат всички възможни мерки с видеонаблюдение, увеличено присъствие на полиция на места, които са по-рискови.
Георги Костов, главен секретар на МВР: Полицията няма как да се прибере в условия на реален риск за всяка една страна от ЕС. МВР работи в условия на повишена готовност.

В района на Плиска, въпреки фалшивата тревога, патрулираха полицаи, видя екипът ни. Шофьорите на градския транспорт разказаха, че още преди два дни са получили допълнителни инструкции за сигурност.

Шофьор: Проверяваме за изоставен багаж. Гледаме внимателно.

Борислав Попов, началник на "Безопасност на движението" - "Столичен автотранспорт": Те могат да се обадят на главния диспечер, той да изпрати проверяващи с органи от МВР или от общинска полиция, които могат да извършат тази проверка.

Главният секретар на МВР увери, че приемат и проверяват всеки от множеството сигнали с внимание. От ДАНС заявиха, че не разполагат с конкретни и достоверни данни за пряка терористична заплаха по отношение на България и нейни задгранични представителства. Уверяват, че са в непрекъснато взаимодействие с партньорски служби.

От ДАНС напомнят, че сигнали за терористични заплахи може да подавате на телефон 02 814 70 70 или на електронната поща на Националния контратерористичен център.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Атанасов: Контраразузнаването работи с недокомплект от 35-40 %
Атанас Атанасов: Контраразузнаването работи с недокомплект от 35-40 %
 Министрите няма да използват авромобили на НСО от 1 април
Министрите няма да използват авромобили на НСО от 1 април