НОВИНИ

Синоптиците от НИМХ готвят нов протест и искат отделяне от БАН

Продължава протестът на синоптиците от БАН. Този път, с писмо до премиера Бойко Борисов, те настояват да се извади Националния институт по метеорология и хидрология от състава на БАН и искат да минат под шапката на Министерството на образованието като самостоятелна научна организация.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:14, 08.08.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология заплашват да спрат да изпълняват разпорежданията на БАН , ако няма решение на проблема със системното недофинансиране.

Четвърти месец метеоролозите предупреждават, че са на ръба на силите си. Те обясниха, че липсват средства не само за заплати, а не могат да си платят дори тока.

Орлин Георгиев, ръководител отдел "Специализирани измервания" към НИМХ: Хората масово започнаха да напускат, част от парите за издръжката отидоха за някакво минимално увеличение на заплатите, така че хората в института да бъдат оценени.

Само за поддръжката на метеорологичния парк са нужни 70 000 лв годишно, техниката вече е морално остаряла. Заради липсата на средства, все още основен измервателен уред в НИМХ е живачният термометър. На практика обаче, той е забранен за продажба.

;

В момента има реална опасност синоптиците отново да излязат на протест и да спрат да правят прогнозата за времето. Те настояват за изваждането на НИМХ от състава на БАН и обвиняват ръководството й, че не са получили обещаните средства от отпуснатите допълнителни 15 млн. лв. от правителството.

Красимир Вълчев, министър на образованието: От страна на БАН обаче не са изпълнени ангажиментите и това води до допълнително влошаване на отношенята.

От БАН все още не са излезли със становище във връзка с обвиненията. Метеоролозите ще настояват настояват пред премиера Борисов за държавна проверка на отпуснатите средства и начина на харченето им от ръководството на академията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъск сваля Тесла от борсата?
Мъск сваля "Тесла" от борсата?
Кметът на Сопот благодари на кабинета за опростен дълг
Кметът на Сопот благодари на кабинета за опростен дълг