НОВИНИ

Системни нарушения на работодатели

Системни нарушения с работното време, незачитане на извънредния труд и неизплащане на заплатите. Това са най-честите нарушения на работодателите през 2015-та година, сочи доклад на КНСБ. Според синдиката 8-часовият работен ден е на път да изчезне, заради нарушаване на Кодекса на труда. Затова от КНСБ започват срещи с парламентарно представените партии с искане за законодателни промени.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
19:37, 07.03.2016
Чете се за: 01:05 мин.
У нас
системни нарушения работодатели

Цветелина работи повече от 7 години в клиентския център на Енерго Про във Варна. Преди 2 години я уволняват дисциплинарно. Като синдикален лидер е повдигала много въпроси във фирмата - за незаплащане на извънреден труд, за липса на работно облекло. Чашата преляла, когато ръководството поискало да спести разходи от работните заплати.

Цветелина Памбукчиян
Зададох въпрос защо при 10 милиона чиста печалба за последните 9 месеца търсят скрити резерви при заплатите на служителите, аз започнах да бъда предупреждавана многократно: -Внимавай виждаш,че за нищо уволняват хора недей участва в синдикални форуми, срещи и обучения.

По-късно е привикана в извънработно време, за да напусне.

Цветелина Памбукчиян
Аз бях в една стаичка малка затворена с 3 служители от човешки ресурси и три часа бях обработвана психически да подпиша молба по взаимно съгласие.

Цвети отказва да подпише. Отстраняват я принудително за два дни, а после я уволняват за самоотлъчка. Тя завежда две дела за незаконно уволняване. След година едното вече е спечелено.

Оказва се, че хората все по-рядко търсят правата си по съдебен път,а нарушенията растат. По данни на Инспекцията по труда половината от злоупотребите са свързани с липса на безопасни условия на труд, над 20 хиляди са случаите, в които фирми не позволяват ползването на отпуск и близо 20 милиона лева са неизплатените заплати през миналата година.

Пламен Димитров - президент на КНСБ
Неплащането на извънредния труд, неясни графици дежурства и т.н. особено в сферата на търговията стават масови в България 8-часовия работен ден или се прилага тук-там в администрацията.

Така нареченото сумирано време се оказва предпоставка за нарушения.

Чавдар Христов - изп.секретар на КНСБ
Е възможно един ден да се разпокъса и един ден да работите 12 часа, а на следващия 4 часа, работното време обикновено надхвърля тия 40 часа, за което отдавна бием камбаната но няма кой да чуе.

Миналата година трудовите дела са около 3000. През 2003-та те са били 8 пъти повече.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пристанището в Кавала - входна врата за мигрантите
Пристанището в Кавала - входна врата за мигрантите
Простихме се с доайена на българската журналистика Петко Бочаров
Простихме се с доайена на българската журналистика Петко Бочаров