САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

КНСБ: Сивият сектор в България генерира около 23 млрд. лева

Сивият сектор у нас генерира около 23 млрд. лева. Това е почти 21% от цялата икономика на страната, показват данните на КНСБ. Най-тежка е ситуацията с масовото осигуряване на минимална работна заплата.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:42, 09.12.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Според синдикатите всяка майка, която е осигурявана на такова трудово възнаграждение, губи около 4 800 лева за периода на майчинство. Натрупаните пари за пенсии на хора на минимални заплати, които всъщност получават останалите по друг договор са около 50 000 по-малко. Едни от секторите с най-висок процент на сива икономика остават строителството и автосервизите. От КНСБ днес представиха резултатите от своя проект за активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост. По него до този момент е разработено и мобилно приложение за получаване на сигнали.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: За да има сиви плащания към работниците, недекларирани и неустановени отношения, трябва да има първо сиви обороти.
Владислав Горанов, министър на финансите: Сивата и неформална икономика изисква гориво, за да се стигне до неформалната заетост и това гориво са сивите обороти, които непрекъснато трябва да бъдат на вниманието на приходните администрации.
Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: Истинската битка с недекларирания труд минава оттам, минава през момента, в който всеки един български гражданин ще има нетърпимост тогава, когато някой не спазва законите.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Еди Хърн: Пулев ще е следващият съперник на Джошуа
Еди Хърн: Пулев ще е следващият съперник на Джошуа
Ще избере ли Финландия най-младия си премиер?
Ще избере ли Финландия най-младия си премиер?