НОВИНИ

КНСБ: Сивият сектор в България генерира около 23 млрд. лева

Сивият сектор у нас генерира около 23 млрд. лева. Това е почти 21% от цялата икономика на страната, показват данните на КНСБ. Най-тежка е ситуацията с масовото осигуряване на минимална работна заплата.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:42, 09.12.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Според синдикатите всяка майка, която е осигурявана на такова трудово възнаграждение, губи около 4 800 лева за периода на майчинство. Натрупаните пари за пенсии на хора на минимални заплати, които всъщност получават останалите по друг договор са около 50 000 по-малко. Едни от секторите с най-висок процент на сива икономика остават строителството и автосервизите. От КНСБ днес представиха резултатите от своя проект за активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост. По него до този момент е разработено и мобилно приложение за получаване на сигнали.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: За да има сиви плащания към работниците, недекларирани и неустановени отношения, трябва да има първо сиви обороти.
Владислав Горанов, министър на финансите: Сивата и неформална икономика изисква гориво, за да се стигне до неформалната заетост и това гориво са сивите обороти, които непрекъснато трябва да бъдат на вниманието на приходните администрации.
Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: Истинската битка с недекларирания труд минава оттам, минава през момента, в който всеки един български гражданин ще има нетърпимост тогава, когато някой не спазва законите.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еди Хърн: Пулев ще е следващият съперник на Джошуа
Еди Хърн: Пулев ще е следващият съперник на Джошуа
Ще избере ли Финландия най-младия си премиер?
Ще избере ли Финландия най-младия си премиер?