НОВИНИ

Скандалът с Харви Уайнстийн поднови дебата за сексуалното пристрастяване

Обвиненията за сексуален тормоз и изнасилване срещу продуцента Харви Уайнстийн подновиха дебата дали наистина сексуалното пристрастяване е заболяване, защото много психолози го определят като проблемно поведение или извинение за оправдаване на действията, предаде АФП.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:56, 15.10.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света
скандалът харви уайнстийн поднови дебата сексуалното пристрастяване

"Не можем да поставим диагноза "пристрастяване към секса", защото няма достатъчно клинични данни, че това е психично заболяване" - каза психологът Холи Ричмънд.

Американската психиатрична организация обсъжда този въпрос през 2013 г. и реши да не включва сексуалното пристрасятване в диагностичния си справочник.

За сметка на това се говори за сексуална импулсивност или прекомерен интерес към порнографията, но това не е свързано с агресивно поведение.

"Това е поведенчески проблем, а не сексуален" - обясни Холи Ричмънд, която е сексуален терапевт с кабинет в Лос Анджелис. Тя се съмнява в ефикасността на леченията срещу пристрастяване към секса, предлагани от клиники в САЩ на цена от 10 000 до 30 000 долара месечно.
"Ако човек е пристрастен към наркотиците, е необходимо лечение, за да спре. Човек обаче не може да бъде физиологично зависим от порнографията, защото няма симптоми на абстиненция при прекратяване на практиката" - каза Холи Ричмънд.

Европейско изследване на пациенти в програми за лечение на сексуално пристрастяване показа, че 90 процента от тях страдат от сериозно психично заболяване и това поведение е само един негов симптом, каза психологът Дейвид Лей.

"Пристрастяването към секса е понятие, което се използва отдавна, за да бъде оправдано безотговорното поведение на богати, влиятелни и егоистични мъже" - обобщи Дейвид Лей.

Оценката на психоаналитика Майкъл Бейдър от Сан Франциско не е толкова сурова. Той вижда в мъжете като 65-годишния Харви Уайнстийн хора, използващи властта, за да получат сексуални облаги от жени, "които да ги успокоят и да се почувстват желани и мъжествени". Според него подобно отношение може да е антидот на чувството за изолация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Себастиян Курц даде гласа си на парламентарните избори
Себастиян Курц даде гласа си на парламентарните избори
Български кораб с опасни отпадъци е задържан в Салерно
Български кораб с опасни отпадъци е задържан в Салерно