НОВИНИ

Скеле се срути по време на демонтаж от саниран блок в Благоевград

Строително скеле на 13-етажен блок в центъра на Благоевград се срути, точно след приключване на санирането. Тежкото съоръжение падна около обяд, когато движението по улицата е най-натоварено. В този момент в района не са минавали хора и няма пострадали.

bnt avatar logo
от Д. Малинова, Ан. Сукалинска
15:52, 06.06.2017
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Минути преди да се срути скелето четиримата работници са слезли от него. Всички са невредими. Очевидци разказаха, че около блока, който се намира в центъра на Благоевград, непрекъснато преминават хора и цяло чудо е, че няма пострадали.

Тодор Попов, домоуправител на блока: Добре, че в момента нямаше движение. А и коли минават, нито кола мина, в момента, когато падаше скелето, нито човек имаше. А току-що слезнаха хората от скелето и се срина всичко.
Сашо - строителен работник: Силен шум беше, като земетресение беше това. Видехме, че всичко е паднало и питахме дали има жертви нещо да помагаме.

На вече санирания блок е наранена изолацията, изкъртени са и десетки климатици.

Крум Иванов, живущ в блока: При мен имам три климатика, които са чисто нови, сложени са преди няма една седмица. И бях доволен, че вече бяхме изчистили. Имуществените вреди се възстановяват, човешки живот не се възстановява.

От Инспекцията по труда в Благоевград казаха, че фирмата наета да санира блока е софийска, а четиримата работници са били без трудови договори. Работата по санирането на блока ще бъде спряна, докато от фирмата не укрепят скелето от северната страна, защото сега то не е стабилно.

От регионалното министерство казаха, че могат да се въведат и по-строги мерки по-отношение на програмата за саниране.

Малина Крумова, зам.-министър на регионалното развитие: Участници в строителния процес са възложителите, в лицето на общината, разбира се надзора и разбира се изпълнителите. И тези участници в строителиня процес имат отговорности по ЗУТ и тези отговорности се изпълняват. Разбира се има и отклонения.

Крумова допълни, че дирекцията по национален строителен контрол може да разпореди проверка по всеки случай, където има съмнение, че надзорът не е провел качествено своята дейност.

Ще бъде въведен и специален режим за допълнителни дейности за безопасност. На собственика на фирмата ще бъдат съставени актове до 15 хиляди лева, предстоят и още проверки, казаха от трудовата инспекция. Техническият ръководител на обекта отказа коментар. Преди три месеца при инцидент в Благоевград загина работник, който падна от скеле.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха прокурор и служител на затвора в Плевен за участие в престъпна група
Арестуваха прокурор и служител на затвора в Плевен за участие в престъпна група
Само за денонощие през Дунав мост са преминали 6000 автомобила към Румъния
Само за денонощие през "Дунав мост" са преминали 6000 автомобила към Румъния