НОВИНИ

Скутерът „Веспа“ навърши 50 години

Хиляди ентусиасти отбелязаха с шумно шествие 50-тата годишнина на скутерите „Веспа“, превърнали се в символ и посланик на италианския стил по света. Любители на емблематичния модел „Примавера“ превзеха за юбилея родното му място - тосканския град Понтедера, където започва производството.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:53, 03.05.2018
Чете се за: 00:41 мин.
Още

Веспа или „оса“ на италиански е името на повратливия скутер, свързано с характерния шум на двигателя. Това е и звукът на следвоенното възстановяване на Европа и Италия. Авиоиндустрията в страната е силно ограничена и през 1946-та компанията „Пиаджо“ преминава от производство на самолети към масов продукт.

Еугенио Леоне, председател на фен клуба на „Веспа“: За италианците „Веспа“ олицетворява националния дух - от киното до страстта по това превозно средство. За град Понтедера то означава просперитет.

Емблематичният модел „Примавера“, или „пролет“ на италиански, се появява през 1968 г. Той е лека, но пъргава машина на достъпна цена. Това е и първото превозно средство за няколко поколения младежи.

Джузепе Побега, любител на „Веспа“: Какво е Веспа за мен? Беше возило на свободата. Можехме да отидем навсякъде с превозно средство, което, да кажем, беше родено от нашето време.
;

Скутерите „Веспа“ развиват около 95 километра в час, предлагат се с двигатели от 50, 125 и 150 кубика, при цена за базов модел между 3 хиляди и 5 хиляди евро. Сега „Пиаджо“ е най-големият европейски производител на двуколесни превозни средства със заводи в Италия, Индия и Виетнам, а новооткритият музей на „Веспа“ в Понтедера привлича хиляди любители на автентичния италиански стил.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Готови ли са по Северното Черноморие за летния туристически сезон?
Готови ли са по Северното Черноморие за летния туристически сезон?
Еврокомисарят Мария Габриел за новата финансова рамка на ЕС
Еврокомисарят Мария Габриел за новата финансова рамка на ЕС