НОВИНИ

Красимир Каракачанов: Парите за модернизацията на армията са необходими

В различни мисии зад граница участват близо 205 военнослужещи. Министърът на отбраната днес разговаря във видеоконферентна връзка с българските контингенти. В навечерието на 6-и май Красимир Каракачанов коментира, че парите за модернизацията на Българската армия са необходими, а проектът за нови бойни машини на Сухопътните войски е най-важният. Репортаж на Тихомир Игнатов.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:30, 03.05.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

В навечерието на празника на Българската армия военният министър Красимир Каракачанов заяви, че парите за модернизация са необходими и се надява финансовият министър да отпусне необходимите средства.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Моето убеждение е, че министърът на финансите е убеден в това нещо, което трябва да се случи. Няма за кога да забавяме тези проекти.

Стойността на бойните машини и самолети надхвърля два милиарда лева. Военният министър отново припомни, че сумите, които са предложени са без ДДС. Най-наложителна е модернизацията на Сухопътните войски, а проектът за нова бойна машина на пехотата е приоритет.

;
Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Това е проект, в който парите на българския данъкоплатец няма да отидат напразно. Чрез него не само ще придобием нова техника, но и ще помогнем за възстановяването на нашата отбранителна промишленост. Нашата амбиция е машините да се асемблират в България и да се използват възможностите на някои български предприятия.

Амбицията на България е да бъде регионален фактор на Балканите, чрез който да се налага политика за мир и стабилност в региона. Това заяви още военният министър след като поздрави контингентите ни зад граница по случай предстоящия празник на армията. Най-напрегната е обстановката в Афганистан и Мали.

полковник Георги Маргитин: Ситуацията на предстоящите парламентарни избори предполага засилване стремежа на опозиционните въоръжени групи да осъществяват нападения срещу обекти на афганистанските сили за сигурност, международните представителства и коалиционните сили. Бойният дух е висок и личният състав е мотивиран за изпълнение на задълженията. Към момента не са допуснати инциденти.
;

В цялата Северна и Централна част на Мали степента на риск се оценява като критична. Продължават атаките на терористичните групировки.

майор Румен Хайдушки: Наблюдава се разширение на зоните на влияние и увеличаване на броя на атаките над училища, частни домове. В страната продължава извънредното положение.

Далеч по-спокойна е обстановка в Косово и Босна и Херцеговина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започват ремонтите в центъра на София
Започват ремонтите в центъра на София
Нанков: ​Напълно реалистично е в края на 2024 г. АМ Хемус да бъде завършена
Нанков: ​Напълно реалистично е в края на 2024 г. АМ "Хемус" да бъде завършена