Биопроизводителите от Русенския регион търсят реализация на продукцията си на пазарите в по-големите градове, тъй като там имало повече купувачи. През зимата броят на производителите съвсем намалявал заради студеното врече. През пролетта от Общински пазари очакват отново да настъпи оживление.
През зимните месеци на фермерския пазар в Русе идват не повече от 5-6 производители. За да продават тук, те трябва задължително да имат сертификати за продукцията си.
„Доста хора има, на които сме им отказали участие на този пазар. Това е с цел нашите клиенти да намират тук качествени храни”, обясни управителят на "Общински пазари – Русе" Кунчо Кунчев.
Ангел Петров е пчелар вече от 30 години. Казва, че необходимите документи трудно се вадели, много институции се обикаляли. Затова и цената на биопродуктите била по-висока.
„Големите производители – повечето са прекупвачи. И събират, изкупуват продукцията на други пчелари”, сподели той.
Въпреки това на фермерския пазар има постоянни клиенти. Много от русенските биопроизводители обаче предпочитат да предлагат стоките си във Варна и даже в Бургас, защото клиентите там били повече.