НОВИНИ

След изказването на Путин - каква е истината за славянската писменост? (обзор)

Може ли да се оспорят книжовни исторически факти и какви още тези има относно произхода на славянската писменост - тази тема беше дискутирана днес в сутрешния блок "Денят започва". Дебатът започна от 24 май и последното изказване на руския президент Владимир Путин. По думите му след среща с македонския си колега Георги Иванов - славянската писменост е достигнала до Русия от македонските земи.

bnt avatar logo
от БНТ
18:21, 26.05.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Предисторията започва още преди години, с публикации на малка група руски учени по славянска култура. Това твърди професорът по старобългарски език Искра Шомова. По думите ѝ става въпрос за публикации на Алексей Пентковский, преподавател в руската духовна академия.

Проф. Искра Христова-Шомова - преподавател по старобългарски език в СУ: Отначало тези колеги пишеха, наричаха старобългарските ръкописи старобългарски, след това започнаха да ги наричат южнославянски, а след това вече започнаха да ги наричаха и македонски. Именно това пълно пренебрегване на фактите просто си състави някаква измишльотина, като започна още от Кирил и Методий.

Според Шомова въпросният учен Пенковский бавно и методично е утвърждавал тезата, че славянската писменост не е стигнала до Русия от България.

Проф. Искра Христова-Шомова - преподавател по старобългарски език в СУ: Той твърди и това са група наши колеги, че това е станало от Девол в Киев, не е известно да е имало някакви книжовни връзки между Девол и Киев, докато руското присъствие в Преслав е добро документирано, защото той е бил превзет от руския, т.е. киевския княз Светослав и се смята, че именно тогава царската библиотека преславска е била занесена в Русия, защото после всички тези произведения се появяват в руска среда. Сега започнаха да преместват лека-полека нашето старобългарско наследство в югозападните предели на България, което също е България и да си ги наричат македонски и това ставаше постепенно и постъпателно и вече това последно изказване, че нашата писменост идва от македонските земи е като завършек.

По думите на Шомова все пак повечето руски учени не споделят тази теза и се придържат към исторически неоспоримите факти.

Проф. Искра Христова-Шомова - преподавател по старобългарски език в СУ: Така брутално, когато се потъпква история, е много неприятно, а в края на крайщата да не се получи така, че православието, което ни обединява с нашите братя македонци, които ние си обичаме и ценим, да ни разединява. Просто, когато се спазва историческата истина, нещата ще са спокойни.

Темата в студиото завърши с исторически известните факти, че Кирил и Методий поставят началото на славянската писменост в Плиска, а по-късно с труда на техните ученици е създадена и кирилицата в Преслав.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Обществото очаква справедливост от магистратите
Борисов: Обществото очаква справедливост от магистратите
Жените в музиката
Жените в музиката