НОВИНИ

След близо 20 години: Отвориха отново пещерата „Добростански бисер"

Над 800 души са посетили пещерата „Добростански бисер" от началото на май. Достъпът до нея бе невъзможен няколко години заради лошото състояние, в което се намираше. След продължителни ремонтни дейности по проект на екоминистерството, сега всичко е обновено и обектът вече е изключително популярен сред любителите на подземния свят.

bnt avatar logo
от Златка Далчева
12:51, 02.08.2018
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Пещерата „Добростански бисер" е открита през 70-те години на миналия век. Близо 20 години обектът е затворен, защото е бил разграбен и разбит. От 1 май тази година, след обновяването ѝ, пещерата е отворена за посещения.

Крум Сираков, спелеог: Не е голяма - между половин и един декар, но е красива, има всички форми на подземния карст. Имало е преди време пещерни бисери, вече ги няма, за съжаление, понеже някой си ги е занесъл вкъщи.

Обектът ще остане отворен само през лятото, защото в него зимува малка колония прилепи.

Ивайло Мирчев, експерт в ОП "Туризъм", Асеновград: До октомври месец пещерата ще работи, това са едни активни шест-седем месеца, в които туристите могат да посещават това място, което е пригодено с ток, стълби, парапети и всичко нужно за безопасно прекарване в нея.

Районът над Асеновград е изключително богат на карстови пещери, но единствено „Добростански бисер" е пригодена за посещения.

Крум Сираков, спелеолог: Всички останали са пропасти и опитът за проникване е сигурна смърт и не го препоръчвам на никого.

Освен пещерата, едно от най-любопитните места в района традиционно продължава да е Асенова крепост. За тази година близо 65 000 лева приходи реализира община Асеновград от туристически посещения на двете забележителности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кран падна във Варна
Кран падна във Варна
Морето изяде част от плажа на Св. св. Константин и Елена
Морето "изяде" част от плажа на Св. св. Константин и Елена