НОВИНИ

Ново свлачище по пътя към Асеновата крепост

Дъждовете в последните дни активираха ново свлачище по пътя към Асенова крепост. Той единствен води до трите родопски села Лясково, Яврово и Добралък, където основният поминък е селският туризъм. От община Асеновград са предприели обезопасителни действия, но очакват финансиране от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Тази нощ обаче ситуацията се е усложнила и хората са притеснени, че ще останат откъснати.

bnt avatar logo
от Златка Далчева
12:25, 02.08.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Според експерти от „Геозащита" засегнатата площ е около 360 квадратни метра и е в близост до паметника на културата „Асенова крепост". Наклонът е изключително стръмен, а се наблюдават пукнатини и по цялата дължина на пътното платно преди пропадналия участък. От община Асеновград се надяват на държавна помощ, но идейният проект ще е готов едва през септември. Дотогава се предприети мерки за отбиване на дъждовните води.

Инж. Мая Василева, гл. експерт "Строителство и благоустройство", Асеновград: От паметника до малко по-здрав участък сме направили един бент, торби с пясък, точно с цел да не прониква допълнително вода.

За последните четири години 6 свлачища са се активизирали в този участък. В момента движението е ограничено само в едната лента, но ако пътят продължава да пропада, ще бъде и затворен. Така селата Яврово, Лясково и Добралък може да останат откъснати от света.

Инж. Мария Вълканова, заместник-кмет на Асеновград: Основният проблем е, че ние на територията на нашата община не можем да осигурим обходен маршрут. Водили сме разговори с кмета на община Куклен г-жа Белчева за евентуален обходен маршрут от тяхната община, но отново говорим за черни горски пътища.

Районът над Асеновград е известен със селския туризъм, който развива. Заради свлачището обаче хората отказват резервациите си.

Асен Боев, собственик на хотел в с. Лясково: Въпреки че им казвам, че има възможност да се достигне до тука, не искат да рискуват и търсят на друго място.

Жителите на с. Лясково твърдят, че алтернативният маршрут през село Руен, е неудачен, както за тях , така и за туристите.

Асен Боев, собственик на хотел в с. Лясково: Някои от гостите минаха по този алтернативен път и категорично повече отказаха да идват.

Собствениците на хотели в района са притеснени, че ако не се работи по укрепването на терена, есенно-зимният сезон ще бъде провален, защото пътят ще бъде затворен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Морето изяде част от плажа на Св. св. Константин и Елена
Морето "изяде" част от плажа на Св. св. Константин и Елена
Честваме 115-години от Илинденско-Преображенското въстание
Честваме 115-години от Илинденско-Преображенското въстание