НОВИНИ

След Консултативния съвет при президента: Ускоряват модернизацията на армията

Консултативният съвет за национална сигурност реши да бъде ускорена модернизацията на армията. До 30 юни трябва да бъдат разработени конкретни планове за реализация на проектите. Общата позиция беше съобщена от президента Румен Радев след края на заседанието на Дондуков 2. Сред обсъжданите идеи е и трите проекта за модернизация - на сухопътните войски, военновъздушните и военноморските сили да се развиват паралелно, като закупуването на новата техника стане по схема на разсрочено разплащане. Като основен приоритет беше посочено и попълването на недостига на кадри в сектор Сигурност.

bnt avatar logo
от Екип на "По света у нас"
16:43, 30.05.2017
Чете се за: 02:17 мин.
У нас

Близо 4 часа представителите на службите, членовете на изпълнителната власт и лидерите на политическите сили обсъждаха рисковете за националната сигурност и идеите за модернизация на армията. На заседанието, свикано от президента са изнесени доклади със секретна информация за заплахите пред страната и състоянието на службите и армията. Президентът посочи, че всички участници са се отнесли отговорно и конструктивно при разискване на проблемите. Те са констатирали, че средата за сигурност е изключително динамична с променящи се предизвикателства във външен и вътрешен план.

Румен Радев - президент: "Удовлетворен съм от факта, че всички се обединихме около издигането като основен приоритет личният състав от сектор "Сигурност", необходимите мерки за доокомплектоване на този сектор, за издигане на мотивацията и престижа на личния състав от сектора, за даване на необходимите възможности за кадрово и професионално развитие. Това няма как да се случи, ако не се разгърнат проектите за модернизация. Обединихме се, че проектите трябва да имат своята ускорена реализация".

Амбициозната цел е до 30 юни да бъдат разработени конкретните планове за това, както и за поддръжка на техниката, до замяната й с нова. Предстои да бъде направен анализ за участие на отбранителната индустрия в развитието на сектор Сигурност, да бъдат разработени програми за индустриално сътрудничество и въвеждане на нови високи технологии. До 20 юни трябва да бъдат направени предложения за интегрирано развитие на сектора, както и разпределение на ресурсите за следващите 5 години.

Румен Радев: "От изключителна важност е да сложим всички ресурси на масата, да преценим отново дефицита от способности. Без разбиране по проблемите на сигурността няма как да има и икономическо развитие, и просперитет в държавата".

Съветът реши също до края на годината да бъде актуализирана стратегията за национална сигурност, която вече не съответства на съвременната среда. Както и да бъде разработен национален план за достигане на 2 процента от Брутния вътрешен продукт за отбраната до 2024-та година. Ще бъде актуализирана и нормативната уредба, недопускаща външна намеса във вътрешнополитическия живот на странага.

;

След заседанието премиерът отрече да има конфликт между него и президента дали да се купуват първо изтребители или нова техника за сухопътните войски.

Бойко Борисов - министър-председател: "Ние нямаме никакъв спор с президента, че трябват нови самолети, нови танкове и всичко останало и понеже и аз съм офицер и съм завършил такова училище, мога да споря много за кой е майката или царицата на боя и това е пехотата, това е доказано във всички военни доктрини, че където не мине пехота, война спечелена няма".

Идеята на Борисов е да се преговаря с производителите на изтребители за разсрочено плащане. Това ще освободи ресурс да се обнови и останалата част от армията.

Бойко Борисов - министър-председател: "Така че в следващите 15-20 години, както Унгария на вноски да плащаме, така ще можем да модернизираме не само самолетите, но и сухопътните войски и флота. Затова имаме абсолютно единомислие по въпроса и аз не казвам да се поставят изтребителите на първо място, а да се поставят и трите рода войски едновременно, и да се отложи във времето на по-малки вноски, за по-дълго да вървят всички проекти и това каза и президента Радев.

Министърът на отбраната сподели тезата на премиера.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: "Това, което беше общото мнение, това е и мое мнение, че трите проекта трябва да се развиват едновременно. Няма логика само 2 от видовете въоръжени сили да придобиват нова техника, а другите да изостават в това отношение".

От БСП заявиха, че са изненадани от смяната на позициите как ще се харчат парите за отбрана. Корнелия Нинова разкритикува управляващите, че отново не са предвидили повече пари за работещите в сектор Сигурност.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Въпреки обещанията да се увеличи съставът на МВР с 1000 души, преди изборите, а на отбраната с 6000, вътре на мой въпрос към г-н Горанов той ми отговори, че до края на 2017 г. не се предвижда никаква промяна на бюджета, нито актуализация".
Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: "Становището, до което е стигнато на заседанието беше представено от президента. От други коментари няма нужда, становището е важно".

Преди заседанието на Консултативния съвет, от Инициативата "Правосъдие за всеки" се събраха на протестно кафе пред сградата на "Дондуков" 2, с искане да бъдат обсъдени и проблемите на съдебната власт, тъй като и тя е част от сигурността на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майките ще получават обезщетение от 1 юни за ранно връщане на работа
Майките ще получават обезщетение от 1 юни за ранно връщане на работа
Психологът Надежда Стойчева: Трябва да се говори за сексуалното насилие
Психологът Надежда Стойчева: Трябва да се говори за сексуалното насилие