НОВИНИ

След сигнал на БНТ 2 обезопасиха шахти в квартал "Модерно предградие"

След сигнал на БНТ 2 местната администрация на район "Връбница" и "Софийска вода" обезопасиха опасни шахти, в район, където играят деца. Кой трябва да следи за шахтите и защо се получава така, че жителите на квартал "Модерно предградие" в София постоянно подават сигнали, че капаците на шахтите им са отворени - вижте в репортажа.

БНТ2-София
от БНТ2-София Сергей Тодоров
19:00, 23.03.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Наталия Цветкова живее в софийския квартал "Модерно предградие". Преди няколко месеца тя забелязва, че в тревната площ близо до жилищния ѝ блок половината от шахтите са без капаци. Те достигат до 15 метра дълбочина, а в района играят много деца, които са под непрекъснато наблюдение от родителите си заради нерешения проблем.

Наталия Цветкова
"Проблемът е, че на тази поляна е пълно с незатворени шахти. Ние гледаме деца тук, те тичат, ходят и има голяма опасност да паднат в тези шахти. За една въпросна шахта звъняхме на Общината, тя прехвърли топката на ВиК-то, оттам Вик-то каза: "Не, Общината е отговорна". В крайна сметка дойде някой и я затвори с багер, но ние установихме, че има много. Ето, това е една от тях."

Оказа се, че 2 шахти са били разбити, а капаците им откраднати. Основното предположение е, че са предадени за вторични суровини, тъй като в тях има арматура, или да заменят други липсващи капаци в частни имоти, тъй като един такъв капак се продава за 80 лева. Сигнализирахме за проблема в столичния район "Връбница", които направиха проверка по случая. Оттам заявиха, че шахтите са към водни колектори на "Софийска вода". От фирмата обезопасиха опасните отвори.

Младен Младенов, кмет на район "Връбница"
"Шахтите наистина бяха опасни и дълбоки. Проблемът е, че там наистина са откраднати самите капаци, които са бетонни, самият капак, който е пластмасов, беше изхвърлен настрани."

Случаи като този не са единични. За миналата година в район "Връбница" за сменени над 200 капаци на шахти, а за тази година техният брой надхвърля 50. От Общината призовават жителите на столичните райони да подават сигнали, за да се предотвратят опасни инциденти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившите оранжерии в квартал Овча купел 2 се превърнаха в сметище
Бившите оранжерии в квартал "Овча купел 2" се превърнаха в сметище
Предотвратен опит за атентат в Антверпен
Предотвратен опит за атентат в Антверпен