НОВИНИ

Случаят „Скрипал“: Първите руски дипломати се върнаха от САЩ

В Москва се завърнаха руските дипломати, изгонени от САЩ заради аферата „Скрипал“. Руската страна обвини Лондон и Вашингтон, че основната им цел е да лишат Русия от домакинството на Световната купа по футбол. От своя страна германският външен министър Хайко Маас обяви, че остава отворен за диалог с Русия и изрази надежда за връщане на доверието „стъпка по стъпка“, при наличие на желание на Москва. А в Солсбъри случаят Скрипал беше тема и на великденската служба.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:31, 01.04.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Съединените щати принудително напуснаха общо 171 руски граждани с два самолета. Първата машина върна 46 сътрудници на руското посолство във Вашингтон и близките им. Втора докара семействата на 14 дипломати от руското генерално консулство в Ню Йорк и от постоянното представителво на страната в ООН. Дипломатическата война на реципрочен принцип вече засегна около 300 дипломати от двете страни.

;
Анатолий Антонов, посланик на Русия в САЩ: Десетки наши колеги напускат Съединените щати. Те не са техни врагове, американските власти изгониха приятели. Нашите дипломати развиваха сътрудничеството между Русия и Съединените щати.

Москва разпространи серия от въпроси - 14 към Лондон и 10 към Париж. Сред тях са на какво основание към разследването са били привлечени французи и как те са установили руския произход на токсина. Руското посолство в Лондон предупреди руските граждани, пътуващи за Великобритания, за възможни провокации като поставяне на чужди предмети в багажа им.

;

Епископът на Солсбъри заяви във Великденската служба, че градчето е станало жертва на насилие, но ще преодолее удара.

Никалъс Родерик Холтъм, епископ на Солзбъри: Имаше тревога, въпроси и гняв, но общността в Солсбъри е жилава. Тук живеят много военни и хора, които работят в лабораторията Портън Даун и все пак, едва започваме да си връщаме нормалния живот.

Действията на Москва през последните години доведоха до голяма загуба на доверие, отбелязва пред Билд ам Зонтаг германският външен министър Хайко Маас. Същевременно той добавя "Нуждаем от Русия като партньор при разрешаване на регионални конфликти, за разоръжаване и като стълб в многостранния световен ред".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди празнични пакети зарадваха хора в нужда
Хиляди празнични пакети зарадваха хора в нужда
20 хиляди декара нови гори са засадени през миналата година
20 хиляди декара нови гори са засадени през миналата година