НОВИНИ

20 хиляди декара нови гори са засадени през миналата година

Това съобщават от земеделското министерство. Според министър Румен Порожанов още толкова горски територии държавна и общинска собственост ще бъдат залесени през 2018. Каква е равносметката в навечерието на Седмицата на гората - доколко успяваме да я опазим от пожари, вредители и човешки набези - в репортажа на Зоя Велинова.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:24, 01.04.2018
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

През последните години, в резултат на нападение от корояди, болести и други природни бедствия у нас са унищожени близо 900 000 дка гори. През миналата година е имало над 500 пожара в горите.

Затова опазването и възстановяването им е сред най - важните задачи за ангажираните в горския сектор.

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: През 2018 г. основен приоритет ще бъде залесяването. Сега се изготвя 5 годишен план за залесяване.Това ще бъде един приоритет , който ще бъде изпълняван от всички държавни предприятия и от Агенцията по горите.

Голяма напаст за горите през последните години се оказа корояда.

Общо в цялата страна бяха нападнати близо 180 хил. дка, като най-много са засегнатите терени в района на Кърджали, Кюстендил,Перник и Смолян. Стигна се до създаване на кризисен щаб за борба с бедствието.

Единственият възможен начин за борба с корояда, който се саморазпространява е изсичането на засегнатите гори. Очакванията са до края на април близо 90% от пострадалите терени да бъдат прочистени.

Не по-малко трудна е и борбата с бракониерите.

;
Атанас Добрев, зам.-министър на земеделието, храните и горите: За разлика от предишни години, сега разполагаме с всичко необходимо за борба с бракониерите. Мобилни сме, имаме бързи екипи. Приемаме всички сигнали на тел. 112 и ги обслужваме денонощно. Труда на горските стражи не се вижда. Те остават в сянка, но са там, в гората и я пазят.

И въпреки набезите в горите и болестите в тях, данните сочат, че България има едни от най-добре съхранените гори в Европа, с огромно биоразнообразие.

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: Над 4 млн. хектара са горите в България. Това е близо 40% от територията. Само за последните 15 години тя е нараснала с над 10%. Бих искал за тези неуморни усилия, които полагат всички ангажирани в горския сектор да ги поздравя с празника на гората и в бъдеще да се отнасят все така с любов към гората.

Седмицата на гората се открива утре в Габрово. По традиция ще има залесявания в цялата страна, като най-мащабни ще са за възстановяване на горите от пожара в Стара Кресна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Случаят „Скрипал“: Първите руски дипломати се върнаха от САЩ
Случаят „Скрипал“: Първите руски дипломати се върнаха от САЩ
Френска проверка ядоса Италия
Френска проверка ядоса Италия