НОВИНИ

Защо през 1916 г. не е имало 1-ви април?

Не е първоаприлска шега, че преди 102 години днешният ден не е съществувал в българския календар. След 31-ви март следва 14 април. Това се случва, защото през 1916 година България преминава от Юлианския към Григорианския календар. Като някои реформи, и календарната ражда куриози. Така в продължение на 3 години от българската и от румънската страна на Дунава датите са различни в един и същи ден. Каква е била глобата, ако отказваш да живееш в настоящето - разказва Диана Тодорова.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
12:50, 01.04.2018
Чете се за: 00:56 мин.
Още

След четвъртък, 31 март, идва петък, 14 април или както пише законодателят - "Ако Х е роден на 10 февруари, то значи, че е роден на 23 февруари". Така скача "времеброението" в Царство България след като Народно събрание експедитивно приема Закона за въвеждане на Григорианския календар. Мотивите - да бъдем като "по-просветените държави и народи" и да имаме по-добри икономически и културни връзки с тях. Министър-председателят Васил Радославов се обръща към депутатите, убеден, че са "проникнати от ползата" за страната ни.

Дарина Билярска, експерт в Централния държавен архив: Не е тайна, разбира се, че може би тези действия са форсирани от факта, че България се намира във война. Тогава са годините на Първата световна война и във връзка с кореспонденцията и с военните действия се налага уеднаквяване на календарите със съюзниците.

Така през 1916-та у нас са отпечатани с 13 броя по-малко ежедневници. Но фондът на Националната библиотека пази полемиката около календарната реформа. Изданието на управляващите, вестник "Народни права", нарича календара Грегориански и пише, че въвеждането му "би било така похвално за властта, както и полезно за страната".

Дарина Билярска, експерт в Централния държавен архив: В изложението, а и в самия закон има доста точки, които засягат Българската православна църква, но Българската православна църква сменя своя календар чак 1968г. Тогава тя въвежда и работи по така наречения нов, приспособен Юлиански календар.

В Закона е упоменато още как "след 14 април всички ...сделки, договори... раждания и умирания..." се "уреждат" по Григорианския календар "под страха от глобавяне до 100 лева за всеки отделен случай". Най-потърпевши обаче са учениците, които остават без пролетна ваканция - защото началото на април просто не съществува.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тържествена литургия на папа Франциск за католическия Великден
Тържествена литургия на папа Франциск за католическия Великден
Католиците у нас празнуват Великден
Католиците у нас празнуват Великден