НОВИНИ

СМГ има нов директор, уволненият Стоянов защитава даването на десятък в църква

Софийската математическа гимназия има нов директор. След като вчера беше уволнен Антони Стоянов, временно на длъжността e назначена Зоя Савова, съобщиха от Регионално управление на образованието (РУО). Обявата за позицията беше публикувана в понеделник, а конкурсът се проведе в рамките на няколко часа. Днес пред сградата на РУО протестиращи поискаха Стоянов да бъде върнат на работа, а самият той заяви, че ще обжалва решението на МОН в съда. Междувременно, потребители в Интернет обсъждат видеоклип, който показва как Стоянов говори в църква в подкрепа на даването на десятък.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
20:13, 05.09.2017
Чете се за: 01:15 мин.
Още

Новоназначеният временен директор на СМГ Зоя Савова е бивш учител по математика в гимназията.

Антони Стоянов, който беше уволнен след скандала с отстранените учители и експертна проверка в гимназията, планира да обжалва в съда. Според него откритите по време на проверката нарушения са несъстоятелни.

Антони Стоянов - бивш директор на СМГ: "Тъй като получих натиск да ги върна тези въпросни учители и аз не го направих, тогава бе взето решение, по всяка вероятност, да се търси друг начин за моето елиминиране. Защото има директор - има проблем, няма директор - няма проблем."

В центъра на дискусията в социалните мрежи за уволнението на Стоянов попадна видеоклип, който показва как бившият директор говори в църква в защита на даването на десятък.

Антони Стоянов - бивш директор на СМГ: "Да се сбъркаш да се трудиш, да се сбъркаш да търсиш работа, ако не получиш Божието благоволение, няма как да стане. Божието благоволение се получава с вярност, когато си верен на Господа. Бъди верен в малкото, в малките неща. Няма как, ако не си верен на малките, да получиш многото. Бъди верен на дребното. Десет лева да получиш на месец, единия го закатай, ама... Един лев може да е за теб много - дай го на Господ."

За "По света и у нас" Стоянов заяви, че клипът е заснет преди пет-шест години и че тогава все още не е бил директор, а само учител. Той отказа да поясни коя е църквата. Уточни само, че се намира в Дупница.

По думите на Стоянов родителите на децата в СМГ не са уведомени за тази дейност, защото тя няма отношение към професията му.

Антони Стоянов - бивш директор на СМГ: "Аз не проповядвам там. Просто ходя отвреме-навреме и споделяме неща от Светото писание."
БНТ: "А смятате ли, че по някакъв начин е нередно това, което вършите, имайки предвид поста Ви в гимназията и професията Ви на учител?"
АС: "В личното си време мисля, че всеки може да прави, каквото си реши."

Запитана за видеоклипа, началникът на Регионалното управление Ваня Кастрева заяви, че той няма нищо общо с дисциплинарната процедура срещу Стоянов.

От просветното министерство не дадоха отговор на въпроса дали религиозната дейност на Стоянов в извънработно време е в нарушение на длъжностната му характеристика. Добавиха, че при тях не е постъпвал сигнал за извършване на такава дейност конкретно в СМГ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът в Благоевград остави в ареста овчаря, обвинен за пожара в Кресна
Съдът в Благоевград остави в ареста овчаря, обвинен за пожара в Кресна
Си Цзинпин: Икономиката бележи напредък, но рисковете също се увеличават
Си Цзинпин: Икономиката бележи напредък, но рисковете също се увеличават