НОВИНИ

София отбелязва 138 години като столица

Навършват се 138 години от обявяването на София за столица на България. Софийсикият духов оркестър поздрави всички жители и гости на града с тържествен концерт пред Народния театър "Иван Вазов". По повод празника в Градската градина беше открита фото изложбатата "София в четири сезона".

БНТ2-София
от БНТ2-София Гергана Шумкова
18:09, 03.04.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Идеята именно София да стане столица на Княжество България дава проф. Марин Дринов. Според него градът има много добро стратегическо положение, защото се намира на най-важния път на Балканския полуостров, свързващ Изтока и Запада. При обявяването ѝ за столица София има 11694 жители. Днес те са близо 2 милиона. А душата на града не е само в богатата архитектурата, но и в природата му, смята фотографката Елина Нинова. През последните няколко месеца тя улавя в кадри съвременния облик на София през четирите сезона.

Елина Нинова - фотограф
"София по нищо не отстъпва на много други европейски градове, даже в някои отношения дори има нещо повече, което на много градове липсва - това е зеленината, парковете и природата."

За Елина Нинова най-важни в един град са хората, затова тя обича да улавя очите на минувачите, докато търси с обектива си градския дух.

Елина Нинова - фотограф
"Например през лятото "София диша", през зимата - Коледният базар. Опитах се да покажа цялата динамика и многообразие на града."

Празникът днес отбелязаха не само жителите на града, но и минувачи от различни точки на България, които се хванаха заедно на хоро под съпровода на Софийския духов оркестър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкрита е телефонна линия за българите в Санкт Петербург
Разкрита е телефонна линия за българите в Санкт Петербург
Деца откриха инициативите Маратон на четенето и Походът на книгите в Кюстендил
Деца откриха инициативите Маратон на четенето и Походът на книгите в Кюстендил