НОВИНИ

София става дигитална столица на Европа с десетото издание на Webit

Фестивалът за технологии и предприемачество Webit беше открит в София. Един от най-влиятелните форуми в дигиталния сектор събра 7000 участници от 110 държави. Специален гост беше и роботът София - първата машина с изкуствен интелект, получила гражданство.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
19:19, 26.06.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Поне за три дни София е дигиталната столица на Европа. Мястото за срещи на водещи изобретатели, предприемачи и визионери. Заедно с тях, в България за първи път пристигна и вероятно най-известният робот на планетата.

София - хуманоиден робот: Аз съм гражданин на света и жител на Хонг Конг. Знам колко богати на древна култура са София и България. Знам, че най-старият златен артефакт в света е намерен близо до родния ви град Варна. Знам, че България е дала кирилицата на повече от 300 милиона души по света. Знам колко невероятни са природата и хората на България и в тази част на света.

Премиерът Бойко Борисов поздрави участниците за десетгодишния юбилей на Webit.

Бойко Борисов, министър-председател: Вие видяхте колко много неща са изобретили българите.А сега имаме и редкия шанс не само да сме тази седмица дигитална столица на Европа, а с Балканския дигитален хъб България да е в центъра на следващите няколко години, в които да го развие.

Лиляна Павлова - министър на българското председателство на Съвета на ЕС: Вярвам, че България, че българското председателство направихме всичко необходимо, така че Европа да не бъде догонваща, а да бъде изпреварваща. Така че да създадем добра правна рамка, да приемем такова законодателство, което да даде основа да бъдем конкурентоспособни, да може бизнесът да оперира.

Webit продължава и утре, когато на сцената се очакват "Железния човек" Ричард Браунинг и Найджъл Аклънд, който има роботизирана ръка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малки и средни търговци на горива протестираха пред парламента
Малки и средни търговци на горива протестираха пред парламента
Австрия тренира защита на границата заради миграционните разпри в Германия
Австрия тренира защита на границата заради миграционните разпри в Германия