НОВИНИ

София става постоянна Европейска столица на спорта

София е обявена за постоянен носител на титлата "Европейска столица на спорта". Кметът на столицата Йорданка Фандъкова е избрана и за почетен президент на Асоциацията на европейските градове на спорта за 2019 г.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
13:01, 29.08.2018 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Милион и двеста хиляди - толкова хора са се включили в спортните инициативи в София за последните четири години.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: За четири години бяха проведени близо 500 събития като само за 2018г. събитията са над 200. За следващата година вече започнахме.

Макар и София вече да преполови домакинството си като европейска столица на спорта, насърчаването на повече хора да се занимават с различни физически активности не свършва с официалното ни домакинство.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Моето предложение ще бъде да запазим бюджета на фондация "София-Европейска столица на спорта" и да продължим да инвестираме в спортна инфраструктура и в дейностите, които се организират.

До края на 2019-та се планира още да няма детска градина или училище в София без спортна зала или физкултурен салон. Обособяването на Витоша като място за практикуване на различни спортове, също е сред приоритети на общината. Започнало е райониране на терените, които позволяват това, както и процедура за закупуване на нови автобуси така че хората да имат по-лесен достъп дотам.

Елен Герджиков, председател на Столичен общински съвет: Планираме може би първоначално като експеримент да се пуснат една или няколко излетни линии, освен редовните на градския транспорт.

А иначе на 29 септември София за първи път ще се включи в и европейската нощ на спорта. Скокове с бънджи, скоростни обиколки на НДК и спортно ориентиране, ще са само част от инициативите, включени в програмата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Граждани искат спиране на търга за Струма, за да не се повтори ужасът от Своге
Граждани искат спиране на търга за "Струма", за да не се повтори ужасът от Своге
Времето през септември - слънце в началото на месеца, дъжд за първия учебен ден
Времето през септември - слънце в началото на месеца, дъжд за първия учебен ден