НОВИНИ

Частни ветеринари готвят протест заради забавени плащания

Вече втори месец честните ветеринарни лекари, които извършват имунопрофилактиката при животните, не са получили заработените суми за първото полугодие. Парите, които държавата дължи на лекарите надхвърлят 8,5 млн. лв. Средствата са изчислени от Българската агенция по безопасност на храните и предложението е внесено в Министерството на земеделието и храните на 1 август. Забавянето е причината ветеринарите да обмислят протестни действия в началото на следващия месец.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
11:06, 29.08.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Почти всяка година фонд "Земеделие" изплаща със закъснение заработеното от частните ветеринари, които целогодишно изпълняват всички мороприятия по ваксинирането на животните.

По договор държавата трябва да възстановява вложените от ветеринарите средства два пъти годишно - през юни и през декември. А тази година средствата са с един милион повече.

Иван Шиков - ветеринарен лекар: Плащанията се бавят, към момента няма такова плащане, голяма част от колегите разчитат основно на тези средства, те се занимават основно с държавната профилактична програма.

За да работят ветеринарите сами трябва да си платят консумативите за взимането на пробите от животните.

Иван Шиков - ветеринарен лекар: Всички по план си извършваме мероприятията, никой от нас не е забавил или отказал да извършва дадена ваксинация или маркировка.

Заради върлуващите заболявания стопаните в района се притесняват да допускат външни хора във фермите си. В момента ветеринарите в цялата страна завършват задължителната ваксинация срещу заболяването син език.

По информация на лекарите през месец август е имало две заседания на управителния съвет на ДФ "Земеделие", но въпросът за плащанията не е разглеждан. Това е причина от Българския ветеринарен съюз да изпратят и протестно писмо до премиера Бойко Борисов и земеделския министър Румен Порожанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ няма да отменят повече военни учения в Северна Корея
САЩ няма да отменят повече военни учения в Северна Корея
Премиерът Борисов прие на среща представители на НИМХ и председателя на БАН
Премиерът Борисов прие на среща представители на НИМХ и председателя на БАН