Солени глоби за отмъкване на "бяло камъче" от плаж в Гърция

Глоба до 1000 евро грози всеки, който си вземе бяло камъче от плаж Лалария на гръцкия остров Скиатос. Предупреждението на местните власти е съвсем сериозно. Прочутият плаж е на път да се промени необратимо заради навика на туристите да отнасят камъчета от брега.

от Теодор Златков
20:50, 22.08.2018
Чете се за: 00:28 мин.
Животът

"Направете си снимка, не взимайте камъче". Това пише на предупредителните табели на един от най-красивите туристически плажове на остров Скиатос. В противен случай глобата е между 400 и 1000 евро.

Лалария е един от най-посещаваните оазиси на остров Скиатос. До него се стига предимно по вода. Хиляди туристи всяка година се качват на корабчета, за да се насладят на невероятния пейзаж, кристално чистата вода и белия бряг. Някои от тях решават да си вземат за спомен по няколко бели камъчета от плажната ивица. Малките сувенири с векове са били изглаждани от морските вълни.

Гръцка културна асоциация е подела кампания за спасяване на плажа. Нейни изследвания са установили, че за последните 10 години обликът на Лалария драстично се е променил. Местните жители са доволни, че най-накрая властите са предприели мерки, които ще позволят камъчетата да останат там, където им е мястото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Броят на жертвите на западнонилската треска в Сърбия достигна 15 души
Броят на жертвите на западнонилската треска в Сърбия достигна 15 души
Има ли опасност от разпространение на морбили у нас?
Има ли опасност от разпространение на морбили у нас?