Венеция Караманова остава основен диригент на хора на БНР

Венеция Караманова ще продължи да бъде основен диригент на хора на Националното радио. До решението се стигна след среща между нея и директора на радиото Александър Велев. Караманова е приела да подпише нов договор, както и да замине с децата на творчески лагер в Кранево. Заради прекратяването на договора й днес хористите и родителите протестираха пред Министерския съвет и се срещнаха с председателя на СЕМ и ръководството на радиото.

Айше Сали
от Айше Сали
19:58, 22.08.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Правителството няма право да се меси в управлението на БНР, а новият диригент е избран с конкурс. В комията е участвал и досегашният. Въпреки това малките хористи отново поискаха Венеция Караманова да се върне.

Сандра Костова - хорист от детския радиохор: По какъвто и да е начин ние ще се борим до край и няма да се предадем.

Премиерът се заслуша в протестния концерт и изпрати министъра на културата при Детския радиохор.

Бойко Борисов - министър-председател: Надявам се и шефът на радиото и СЕМ да си свършат работата, защото стоят пред МС. Не мога да оставя децата да стоят отвън.

За да чуе исканията на децата и родителите Борисов покани в Министерския съвет и председателя на СЕМ София Владимирова. Малко по-късно пристигнаха директорът на БНР Александър Велев и Теодосий Спасов, който е прекият ръководител на диригента на хора.

София Владимирова - председател на СЕМ: Вярвам, че трябва да направим всички стъпки, така че да спасим атмосферата. Както те сами се нарекоха: ние сме армия! И те наистина са страхотни деца.
Александър Велев - генерален директор на БНР: Явно този организъм функционира тогава, когато начело на този организъм е човек, на когото те имат доверие. Ще вървим към решаването на този спор.

Няколко часа по-късно и при нови условия Венеция Караманова отново пое хора.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Временният ликвидатор на Олимпик Павлос Накузи специално пред БНТ
Временният ликвидатор на "Олимпик" Павлос Накузи специално пред БНТ
Повторен оглед направиха разследващите инцидента с военния хеликоптер Кугър
Повторен оглед направиха разследващите инцидента с военния хеликоптер "Кугър"