НОВИНИ

Първата сонда за нефт и газ пристигна в Бургас

Добивът на нефт и газ в Черно море е гаранция за диверсификация, енергийна сигурност и независимост, зяви премиерът Бойко Борисов при представянето на първия сондажен кораб на пристанището в Бургас. Заради огромните си размери сондажният кораб премина през Босфора на части и беше сглобен на пристанището.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
17:41, 19.04.2016
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

След три дни платформата ще се отправи към блока "Хан Аспарух", за да започне дълбоководно проучвателно сондиране. Предварителните сеизмични проучвания сочат, че на дълбочина близо 5 хиляди метра има сериозни залежи от газ и нефт.

180-метровата платформа е оборудвана със съоръжения и апаратура, последна дума на техниката за сондиране в зоната на шелфа. На сондажният кораб има площадка за вертолети, където екипите ще се сменят и ще се доставят материали. Компютърни навигационни системи ще държат кораба на едно място в открито море.

Кулата на борда позволява сондата да преодолява близо 2 хиляди метра дълбочина и още 3 хиляди метра скали, докато достигне до газово находище.

Премиерът Борисов подчерта, че България трябвало много отдавна да започне проучване на Черно море, не да дава по 5 - 6 млрд долара годишно за нефт и газ. И пожела успех на инвеститорите.

Бойко Борисов, министър-председател: Аз истински се надявам, че най-големите консорциуми Тотал, Репсол, ОМВ щом са тука и плащат по 220 хил.евро на ден наем на този кораб, 130-140 милиона евра ще им струва, знаят какво търсят.

Блокът "Хан Аспарух" се намира на 65 морски мили навътре в морето срещу Варна, а предварителните сеизмични сондажи извършени през 2014 година показват голяма вероятност за наличие на нефт и газ.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Нашият основен приоритет е диверсификацията на източници и енергийни ресурси. Но ние знаем и пътя, по който трябва да постигнем този свой приоритет. И този път минава на първо място през изграждане на междусистемните връзки на България със съседните нам страни и на второ място разработването на местния добив.

След три дни "Ноубъл Глоубтротър" ще отплава към точката на сондажа, а проучването ще отнеме между 4 и 5 месеца. До края на тази година се очакват реални резултати от първия сондож.

Бойко Борисов, министър-председател: Аз не искам да пророкувам. Ако Господ даде да се открие нефт и газ в Черно море, следващите поколения на България ще бъдат други. Представете си по 5 милиарда долара на година-да не ги даваме, а да ги разпределяме за социални дейности. И отделно да продаваме газ, да продаваме петрол.

Борисов допълни още, че не случайно тръбите предназначени за "Южен поток" все още са на пристанището в Бургас, защото руснаците знаят, че ще потрябват за преноса на газ, който очакваме да бъде открит в блока "Хан Аспарух".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За и против за създаването на гражданските гвардии
"За" и "против" за създаването на гражданските гвардии
Дискусия за обучението по религия в училище
Дискусия за обучението по религия в училище