НОВИНИ

Прокуратурата разпореди проверка по случая с падналата върху дете мазилка

Районната прокуратура в Пловдив започна проверка на случая с падналата върху детска количка мазилка. Инцидентът стана в центъра на града, а според родителите навесът на количката е предотвратил по-тежки последици за бебето в нея.

bnt avatar logo
от БНТ
14:49, 19.04.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

След разпитите и събирането на доказателства ще се прецени дали да бъде повдигнато обвинение за причиняване на телесна повреда по непредпазливост. Родителите на детето, заявиха, че няма да спрат да си търсят правата.

Семейството на малката Катерина все още преживява злополучния инцидент.

Мария Миткова, майка на детето: Изкарахме тежка вечер, колкото и да е малка разбира, че нещо се е случило. Спа много неспокойно, явно има някакви болки.

Собственикът на сградата каза , че са внесени всички необходими документи за обезопасяване и реставрация на сградата. Отговорността обаче се губи между общината, института за културно наследство и собствениците.

Величко Яков - собственик на сградата: От две години водим процедури, за да можем да я реставрираме, да я обновим.Това е паметник на културата, ние не можем нищо да направим преди да имаме разрешение.
Георги Стаменов - кмет на район "Централен": Собствениците са имали добрата воля да ремонтират сградата, но самите административни процедури по съгсасуване с НИНКН са им отнели над година и половина.

От института обаче не виждат връзка между състоянието на сградата и продължителността на процедурите.

Арх. Жана Джугаланова, главен експерт в НИНКН: Направено е съгласуването. По съгласуването на инвестиционния проект няма никакво забавяне. Законът е предвидил двумесечен срок. Националният институт и министерство на културата са се справили за един месец и два дни.

От фирмата собственик твърдят, че забавянето е от страна на общината. Оттам обаче, заявиха, че фирмата е внесла проекта за реконструнция на сградата на 24 март тази година, след което той е изтеглен, защото е имало забележки. Вчера отново е подаден, с нанесените корекции.

Сградата беше обезопасена веднага след инцидента. В подобно състояние обаче, са още 300 къщи в Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чешкият президент отказва да назначи посланик в Косово
Чешкият президент отказва да назначи посланик в Косово
Шефът на Комитета на регионите на ЕС​ посети строежа на метрото (СНИМКИ)
Шефът на Комитета на регионите на ЕС​ посети строежа на метрото (СНИМКИ)