НОВИНИ

Сопотски майстор-гравьор популяризира България по света

Какво е общото между краля на Йордания и сопотските занаяти? Отговорът е майсторът-гравьор Евгени Димов.Следващата история разказва за един пазител на традициите, който с талантът си е успял да остави отпечатъка си по цял свят. Неговата история разказват Тереза Ставрева и операторът Станислав Ангелов.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
07:34, 07.05.2018
6352
Чете се за: 01:48 мин.
У нас

Точно като едно време в малка работилница на втория етаж на стара къща откриваме майстор Евгени Димов-гравьор на оръжия от световна класа.

Евгени Димов, майстор-гравьор: Имам един нож, който е в колекцията на принц Мохамед. Ножът между другото беше доста сложен.

Казват, че „всяка работа си хвали майстора“. Поговорката е сякаш писана и за гравьора Евгени Димов, който без излишна суета приема всяка една поръчка.

Дългогодишната му практика пък показва, че дубайският принц Мохамед далеч не е единственият притежател на оръжие, изработено сръчния майстор, за когото се твърди, че носи синя кръв.

Евгени Димов, майстор-гравьор: А за арбалета, който беше за краля на Йордания ли? Независимо дали е монарх, политик, ловец или ценител, за мен няма разлика. Предизвикателството за мен е дървото, металът, които използвам. Аз просто гледам да си свърша работата. Там трябваше чисто протоколно да събера надписа на един ред. Едвам го събрахме, защото е дълго името.
;

Твърди, че занаятите не са мъртви и казва, че това, което е изработено от ръцете на майстор има душа.

Евгени Димов, майстор-гравьор: В процеса на работата има някои поръчки, които носят сантимент. Имат някаква история и тя неминуемо се запечатва и от работата. Имах една поръчка за един известен организатор на лов в Аляска. За съжаление не знам дали човекът е жив. Това, което знаех е, че той е болен от рак и трябваше да бързам, защото неговото желание беше с точно такъв лък да направи последния си лов. Понякога нашата работа не е само работа, а и нещо повече. Това примерно цял живот ще си го спомням.

В занаята е повече от 20 години. Нито за миг обаче не съжалява, че е избрал именно това за своя професия. Две десетилетия и хиляди изработки по-късно, продължава да изненадва както себе си, така и своите клиенти.

Евгени Димов, майстор-гравьор: Ето тук например имаме и бижу, което много бързо става на нож. Ръкохватката фактически е и ръкохватка и фиксативна пружина и заключваща. Тоест фиксира, заключва и си имаме и дръжка.
;

Именно в измислянето на проекта се крие и най-интересната част от работата, споделя майсторът.

Евгени Димов, майстор-гравьор: Сложността идва, когато трябва да се гони някакво високо ниво. Когато се излиза на световния пазар се работи в изключително конкурентна среда. Аз не съм предполагал, че ще е толкова нелесно.

Като пример дава и един от проектите, върху които работи сега съвместно с американска компания. Оръжието, което трябва да гравира е лък, а орнаментите са на тема „Властелинът на пръстените“.

Евгени Димов, майстор-гравьор: Материята е доста сложна, защото се оказва, че този филм има доста ревностни фенове, които са много добре запознати с подредбата, която би трябвало да има в една украса.

И така с малко въображение и много умения традиционните занаяти се преплитат със съвременните търсения на пазара.

Евгени Димов, майстор-гравьор: Добрият занаятчия или гравьор не е достатъчно само да реже добре и да го прави добре. Занаятът не е в уменията, а в това какво правиш с тях.

А когато човек има умения, талант и търпение, може да направи всичко с ръцете си...дори да гравира карфица с логото на БНТ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Венцислав Караджов: Копие от лична карта не би следвало да се събира
Венцислав Караджов: Копие от лична карта не би следвало да се събира
„Вино и гурме“ - за четвърти път в Пловдив
„Вино и гурме“ - за четвърти път в Пловдив