В дните около Гергьовден - какво е състоянието на овцевъдството у нас? Браншът продължава да има нерешени проблеми, и все още е от най- тежките в животновъдството. За 30 години овцете у нас са намалели 10 пъти и в момента са около 1 милион. Фермерите отглеждат животните само за месо, тъй като мандрите почти не изкупуват овче мляко, а вълната направо изхвърлят, защото килограм от нея струва стотинки. Наскоро от браншовата организация на овцевъдите поискаха от земеделското министерство промяна в стандартите за месо и организираното изкупуване и преработка на мляко.
Стадото на Чавдар Богутев от Златарица наброява 60 овце и кози, за които се грижи денонощно и не помни от кога не е почивал. Все по-често си задава въпроса има ли смисъл да продължава.
Чавдар Богутев, овцевъд: Нито вълната ни изкупуват, нито млякото ни вземат, само едни агнета имаме. 48 лева субсидии ни дават за една глава, което е нищо работа! Мандрите не го вземат- правим си сирене домашно и така приключваме - до личния сектор.
От години вече вълната не се изкупува за нуждите на текстилната индустрия.
Чавдар Богутев: Като работех в ТКЗС-то, 12 лева беше килото вълната, а сега – 60 стотинки за руно! Ние сме принудени да ги хвърляме руната, няма какво да ги правим.;
От Националната асоциация за развитие на млечната овца преди 2 седмици отново потърсиха Министерството на земеделието за решаване на проблемите на сектора.
Симеон Караколев, председател на НАРМОБ: Входирахме писма за промяна на БДС, с искане за организираното събиране на сурово мляко и неговата продажба на регионално ниво от регистрирани производители!
Вносното агнешко месо продължава да притеснява производители и потребители заради съмнителното качество.
Симеон Караколев, председател на НАРМОБ: Най- важното е да се промени БДС, евентуално за месото ще се опитаме да изработим браншови стандарт, който купувайки го потребителят, виждайки печат - да може да бъде сигурен, че месото е с произход България!
Овцевъдите очакват подкрепа от държавата не само под формата на субсидии, но и като законодателни инициативи. Единствената добра новина е, че по Великден и Гергьовден сънародниците ни предпочитат агнешкото месо от българските стада.