НОВИНИ

Проблеми на овцевъдния отрасъл

В дните около Гергьовден - какво е състоянието на овцевъдството у нас? Браншът продължава да има нерешени проблеми, и все още е от най- тежките в животновъдството. За 30 години овцете у нас са намалели 10 пъти и в момента са около 1 милион. Фермерите отглеждат животните само за месо, тъй като мандрите почти не изкупуват овче мляко, а вълната направо изхвърлят, защото килограм от нея струва стотинки. Наскоро от браншовата организация на овцевъдите поискаха от земеделското министерство промяна в стандартите за месо и организираното изкупуване и преработка на мляко.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
07:11, 07.05.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Стадото на Чавдар Богутев от Златарица наброява 60 овце и кози, за които се грижи денонощно и не помни от кога не е почивал. Все по-често си задава въпроса има ли смисъл да продължава.

Чавдар Богутев, овцевъд: Нито вълната ни изкупуват, нито млякото ни вземат, само едни агнета имаме. 48 лева субсидии ни дават за една глава, което е нищо работа! Мандрите не го вземат- правим си сирене домашно и така приключваме - до личния сектор.

От години вече вълната не се изкупува за нуждите на текстилната индустрия.

Чавдар Богутев: Като работех в ТКЗС-то, 12 лева беше килото вълната, а сега – 60 стотинки за руно! Ние сме принудени да ги хвърляме руната, няма какво да ги правим.
;

От Националната асоциация за развитие на млечната овца преди 2 седмици отново потърсиха Министерството на земеделието за решаване на проблемите на сектора.

Симеон Караколев, председател на НАРМОБ: Входирахме писма за промяна на БДС, с искане за организираното събиране на сурово мляко и неговата продажба на регионално ниво от регистрирани производители!

Вносното агнешко месо продължава да притеснява производители и потребители заради съмнителното качество.

Симеон Караколев, председател на НАРМОБ: Най- важното е да се промени БДС, евентуално за месото ще се опитаме да изработим браншови стандарт, който купувайки го потребителят, виждайки печат - да може да бъде сигурен, че месото е с произход България!

Овцевъдите очакват подкрепа от държавата не само под формата на субсидии, но и като законодателни инициативи. Единствената добра новина е, че по Великден и Гергьовден сънародниците ни предпочитат агнешкото месо от българските стада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Добра реколта от череши очакват тази година стопаните
Добра реколта от череши очакват тази година стопаните
От днес спират трамваите по софийската улица „Граф Игнатиев“ заради ремонт
От днес спират трамваите по софийската улица „Граф Игнатиев“ заради ремонт