НОВИНИ

Военен парад за Деня на храбростта и празник на Българската армия

Денят на храбростта и празник на Българската армия беше отбелязан с най-мащабния от години парад с участието на всички видове войски и военна техника. Хиляди войници с десетки бойни машини превзеха жълтите павета в София. В речта си пред хилядите на площад княз "Александър Първи" президентът Румен Радев заяви, че храбростта не се проявява само на бойното поле, а и всекидневно - в силата да изричаме истината, да браним демокрацията и да въставаме срещу несправедливостта.

Александър Марков
от Александър Марков Екип на БНТ
20:07, 06.05.2018
Чете се за: 01:17 мин.
У нас
Денят на храбростта и празник на Българската армия започна с тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред Паметника на незнайния воин.

Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на представителните части на видовете въоръжени сили на площад "Княз Александър Първи".

20 артилерийски салюта прозвучаха с химна на Републиката.

Парада откри вертолет Ми-17, носещ националния флаг, който прелетя с 80 км. в час на 100 метра над площада.



;

В словото си президентът Румен Радев заяви, че век след Първата световна война в днешния свят националният егоизъм отново взима връх, а кръвопролитията са факт по улиците на Европа и по периферията й. Армията, заяви президентът, отново възстановява ролята си на основен гарант за сигурността и благоденствието.

Румен Радев, президент на Република България и Върховен главнокомандващ: Но българите трябва да осъзнаем, че свободата и суверенитетът не се гарантират с думи и декларации, а се обезпечават с достатъчно сила и доблест, че нехайното отношение към армията подкопава държавността. Честит празник на хората с пагони. Да живее България!

В небето над София прелетяха 14 вертолети и самолети - Ми-17, Ми-24, Кугър, Пилатус, ЕлЗет, Спартан, Су-25, МиГ-29.

;

Над 52 бронирани бойни машини на Сухопътните войски и на Притивовъздушната отбрана на страната преминаха през площада. Танк Т-72, ракетните установки С-125, С-200, С-300.

Бронирани джипове Мерцедес, Хамър, бойни машини Командо Селект и Гардиън, бронетранспортьор БТР-60, 152-мм гаубица, реактивната система за залпов огън Град, 122-мм самоходна гаубица Гвоздика, бойна машина на пехотата 1 и 23, тактически ракетен комплекс Точка и ОСА.

Хареса ли Ви парадът?
Много. Тази година доста.
Парадът беше прекрасен. Децата са възхитени.
Просто е и чудесен миг, в който да можем да си помислим за това, откъде идваме, какво ни предстои и какво правим сега и е хубаво не само днес това да ни се случва.
Най-много на мен ми харесаха как минаха изтребителите и как демонстрираха танковете и всичко, което има нашата военна армия.
Искам да съм войник, който защитава България.

Уникалното тази година е и македонската представителна рота, която също участва в Парада.

;

И както повелява традицията, представителните роти си направиха снимка за спомен пред катедралния храм "Св. Александър Невски".

В 12 ч. пред Президентството беше извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Румен Радев посети военния мемориал в Ново село
Президентът Румен Радев посети военния мемориал в Ново село
Ердоган: Анкара не се е отказала от членство в ЕС
Ердоган: Анкара не се е отказала от членство в ЕС