ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Заплашени ли са от имитация българското кисело мляко и саламурено сирене?

Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Българското кисело мляко и саламурено сирене ще получат по-голяма закрила срещу имитация или фалшификация, ако бъдат направени промени в Закона за марките и географските означения. Това заявиха пред БНТ2 от Патентното ведомство. От там изготвиха проект за промени в действащото законодателство,тъй като то трябва да бъде приведено в съответствие с европейското. Днес бяха приети последните становища в рамките на общественото обсъждане. Асоциацията на млекопреработвателите се обяви против промените. Според нейните членове, ако те станат факт, съседни страни могат да откраднат българските рецепти, за да произвеждат продуктите под друго име.

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

      България ще се откаже от националната закрила на 15 продукта, сред които бългapcĸoто ĸиceлo мляĸo, краве, овче и биволско caлaмypeнo cиpeнe, кашкавал, кoпъpoвo и лaвaндyлoвo мacлo и деликатеси от месо, ако бъдат приети промените в Закона за марките и географските означения. Според Асоциацията на млекопреработвателите те се правят, за да бъдат защитени нечии чужди интереси.

      Симеон Присадашки: „Спокойно може да се прави защита на Европейско ниво, а националното да си остава. Никой не ни задължава да си махнем националната защита. Съмняваме се, че има някакви интереси някой друг да ползва тези наименования“.Процедурата за закрила по европейските правила трае около две години, а от Асоциацията на млекопреработвателите смятат, че през това време съседни страни могат да си присвоят някои от характерните български храни, като ги регистрират преди родните производители. Според Патентното ведомство това не е възможно и промените трябва да бъдат направени, тъй като не може да има два регистъра, които да защитават българските продукти.

      Цветислава Лакова: „Регистрирайки се по реда на този регламент, то е с подаване на заявлението за регистрация, те получават временно закрила на национално равнище, така че те няма да останат без закрила, искам да ги успокоя“.

      Закрилата на ниво Европейски съюз осигурява по-голяма закрила за българските храни и гарантира, че няма кака гърците например да произвеждат българско кисело мляко, казаха от Патентното ведомство и допълват, че това по-скоро е възможно да се случи сега, когато е в сила само национална закрила на храните. От там са категорични, че страната ни не трябва да отлага повече промените.

      Цветислава Лакова: „България ще претърпи една много сериозна наказателна процедура. До момента има получени 4 писма от Европейската комисия, с които се предвиждат санкции за страната ни, ако тя не направи така, че нашето национално законодателство да е в съответствие с този регламент“. В същото време академик Мария Балтаджиева, специалист по технология на млякото и млечните продукти, също излезе със становище относно регламента на Европа. Тя посочва, че не е ясно какво ще струва на страната ни в икономически план предаването на традиционни продукти към общата собственост на Европейския съюз и също изразява опасения, че традиционните млечни продукти могат да бъдат произвеждани като български извън пределите на страната.

      Според Патентното ведомство пък европейската защита ще предпази производителите у нас от нелоялната конкуренция и ще донесе икономически ползи.

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?