За четвърта поредна година десетки туристи посетиха пролетния винен тур в Пловдив „Вино и гурме“. Във двудневния фестивал, който се проведе на няколко локации в Стария град, участваха 31 винарски изби от цялата страна, които представиха най-интересните си купажи за 2018-та година.
Традиционните български сортове като мавруд и мерло отново бяха оценени най-високо от журито и посетителите.
Адриан Ченков – представител на винарска изба: Това е нашата гордост. Типичен български сорт е маврудът, имаме го в различни версии, отлежало в дъбови бъчви, неотлежало. Доста добре се приема от всички туристи.
В четвъртото издание на феста „Вино и Гурме“ своята продукция презентираха не само изби от Пловдивския регион. Дойдоха и винопроизводители от Северна България. Те отчитат ръст на търсенето на бели вина и розета.
Николай Сираков: Дамата ме насочи към купажа шардоне със совиньон блан, който струва ми се държи първо места между муската и розето.;
За добрия вкус на посетителите тази година се погрижиха и 12 шеф-готвачи, които виждат промяна в културата на българина по отношение на правилното съчетаване на вина и храна.
Виделин Стоянов – готвач: Последните години, като са навлизали различни култури на готвене и българина леко-полеко започва да попива от тях и първо експериментира у дома, а после си поръчва същото и на заведение.
А кулинарите съветват, когато съчетаваме бялото виното с храна да използваме традиционни и сезонни местни продукти като например козе сирене и ягоди.