НОВИНИ

„Вино и гурме“ - за четвърти път в Пловдив

За четвърта поредна година десетки туристи посетиха пролетния винен тур в Пловдив „Вино и гурме“. Във двудневния фестивал, който се проведе на няколко локации в Стария град, участваха 31 винарски изби от цялата страна, които представиха най-интересните си купажи за 2018-та година.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
07:21, 07.05.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Традиционните български сортове като мавруд и мерло отново бяха оценени най-високо от журито и посетителите.

Адриан Ченков – представител на винарска изба: Това е нашата гордост. Типичен български сорт е маврудът, имаме го в различни версии, отлежало в дъбови бъчви, неотлежало. Доста добре се приема от всички туристи.

В четвъртото издание на феста „Вино и Гурме“ своята продукция презентираха не само изби от Пловдивския регион. Дойдоха и винопроизводители от Северна България. Те отчитат ръст на търсенето на бели вина и розета.

Николай Сираков: Дамата ме насочи към купажа шардоне със совиньон блан, който струва ми се държи първо места между муската и розето.
;

За добрия вкус на посетителите тази година се погрижиха и 12 шеф-готвачи, които виждат промяна в културата на българина по отношение на правилното съчетаване на вина и храна.

Виделин Стоянов – готвач: Последните години, като са навлизали различни култури на готвене и българина леко-полеко започва да попива от тях и първо експериментира у дома, а после си поръчва същото и на заведение.

А кулинарите съветват, когато съчетаваме бялото виното с храна да използваме традиционни и сезонни местни продукти като например козе сирене и ягоди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сопотски майстор-гравьор популяризира България по света
Сопотски майстор-гравьор популяризира България по света
Добра реколта от череши очакват тази година стопаните
Добра реколта от череши очакват тази година стопаните