НОВИНИ

Сотир Цацаров предлага изборът на нов главен прокурор да е на 14 ноември

Сотир Цацаров предложи график за избора на нов главен прокурор-Кандидатите да бъдат ясни на 29 юли, а изборът да бъде на 14 ноември. Даниела Машева от прокурорската колегия на ВСС отхвърли като неоснователни твърденията на зам.-главния прокурор Иван Гешев, че в кампанията по избор на нов главен прокурор ще се купуват магистрати и медии.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:12, 05.06.2019
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Процедурата по избор на нов главен прокурор се предвижда да бъде точно 4 месеца. Сотир Цацаров предлага тя да започне на 15 юли и на 14 ноември Висшия съдебен съвет да гласува кой ще бъде следващият обвинител номер едно.

Даниела Машева, член на ВСС, прокурорска колегия: Считаме, че наистина тази процедура е достатъчно продължителна във времето, че обществото да може спокойно да се запознае с кандидатите. Да бъдат изразявани всякакви мнения и становища и съответно пък пленума на ВСС да направи един информиран избор.
;

Предлага се на четири поредни заседания на Висшия съдебен съвет във втората половина на юли да се издигат кандидатури за главен прокурор. Това могат да правят най-малко трима членове на прокурорската колегия на съвета, както и правосъдният министър. Така на 29 юли трябва да са ясни всички кандидати.

До 12 август те имат срок да внесат концепциите си за развитието и работата на прокуратурата през следващите 7 години.

Документите трябва да бъдат качени на сайта на Висшия съдебен съвет, където да са достъпни не по-малко от два месеца, преди да бъде проведен избора. Комисията по атестирането, както и тази по професионална етика трябва да изготвят доклади за професионалните и нравствените качества на кандидатите.

Даниела Машева, член на ВСС, прокурорска колегия: За тази длъжност се изисква един много висок стандарт за спазване на етичните правила от кандидатите, да могат да налагат, самите те да спазват този стандарт.
;

Даниела Машева не споделя мнението на Иван Гешев за брутално влияние върху процедурата по избора.

Даниела Машева, член на ВСС, прокурорска колегия: Не смятам, че ще бъде мръсен и кален. Той г-н Гешев вероятно в контекста на някои медийни публикации по отношение на него и неговото семейство така е направил това изказване.

На 14 ноември ще има избран главен прокурор, ако някой от кандидатите събере поне 17 гласа от 25-членния висш съдебен съвет. Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Устройственият план на Борисовата градина не предвижда ново строителство
Устройственият план на Борисовата градина не предвижда ново строителство
Нови показания на Бисер Лазов по делото КТБ
Нови показания на Бисер Лазов по делото КТБ