НОВИНИ

Нови показания на Бисер Лазов по делото КТБ

При поредното си явяване по делото за фалита на КТБ, пред специализирания наказателен съд, Основният свидетел Бисер Лазов разказа, че банкерът Цветан Василев е придобил контрола върху БТК през 2012 година чрез контролирани от него дружества като финансирането е било осигурено чрез кредити от КТБ. Лазов твърди и че Василев е платил 50 хиляди евро, за да лобира за главен прокурор.

bnt avatar logo
от БНТ
20:05, 05.06.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Според показанията на Бисер Лазов, Цветан Василев придобива контрола върху БТК на два етапа. В специално създаденото за целта дъщерно дружество "Бромак инвест" постъпват средства от други компании, които се финансират чрез кредити от КТБ. Накрая се оказва, че банката няма никаква възможност да си върне парите, тъй като акциите не са заложени като обезпечение по отпуснатите кредити. Нещо повече - за плащане на лихвите и главниците по отпуснатите кредити са теглени нови заеми от КТБ.

В показанията си днес Бисер Лазов разказа за свое пътуване до Париж с Цветан Василев през 2012 година. Там присъствал на среща, в която освен него участвали още бившият шеф на КТБ, политикът Димитър Абаджиев и французин, в чието име не беше сигурен.

Цветан Василев предал на французина 50 хиляди евро в брой за провеждане на пиар кампания и лобиране за кандидатурата на Бойко Найденов за главен прокурор. Лазов не можа точно да повтори основното съдържание на разговора, тъй като не говорел много добре английски. Впоследствие Цветан Василев няколко пъти го предупредил да пази в тайна тази среща.

Показанията на Лазов предизвикаха реакцията на заместник-главния прокурор Иван Гешев, който се явява в съда по делото КТБ. Според него разказаното от свидетеля е пример как политико-икономическата мафия се опитала да си назначи главен прокурор по това време. Той очаква още по-брутални действия при избора на следващия главен прокурор, тъй като са засегнати много големи интереси - много олигарси се укриват в съседни държави, а някои са в ареста.

Иван Гешев -заместник-главен прокурор: Това, което ще се случи, е много по-брутално от това, което описва свидетелят вътре. Ще се купуват магистрати, политици, журналисти за информация, за очерняне, за лобиране

Според Гешев действията в тази посока вече са започнали. Сотир Цацаров ще бъде главен прокурор още осем месеца и ако някой си мисли, че мандатът му е свършил, ще остане разочарован, добави магистратът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сотир Цацаров предлага изборът на нов главен прокурор да е на 14 ноември
Сотир Цацаров предлага изборът на нов главен прокурор да е на 14 ноември
Пакет от социални мерки предлагат от БСП
Пакет от социални мерки предлагат от БСП