НОВИНИ

Спасиха бедстващи туристи в Пирин

Планински спасители от Банско спасиха трима туристи,заседнали в опасен улей близо до езерото Окото в Пирин планина. Туристите са прекарали нощта в улея и сутринта са позвънили за помощ на тел.112. Според потърпевшите, те са попаднали в капан заради неточна карта на района, свалена от интернет сайт.

bnt avatar logo
от Николай Янев
17:15, 21.05.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Тримата туристи - две жени и един мъж, са от София. Вчера след обяд са слизали от Тодорин връх към хижа "Вихрен". Не са познавали добре района, затова са ползвали карта, която мъжът качил на GPS-а си от интернет сайт. На нея имало указана пътека, по която тръгнали.

Мариан Димитров: Тя не е маркирана с маркировка, но я има начертана на картата, и минава точно през улея, в който ние минахме.

Оказало се, че реално такава пътека няма. Вече обаче били в улея.

Мариан Димитров: Когато има сняг, там е почти непроходимо без катераческа екипировка и е много опасно - в смисъл може да се откърти и лавина.

Тъй като вече мръквало, решили да прекарат нощта на място и сутринта да потърсят помощ. Тази сутрин се обадили на тел.112. Дали точно описание на мястото, където се намират. Групата от 8 планински спасители от Банско бързо стигнала до тях.

Методи Банински, планински спасител: Помогнахме им да излезнат от тия улеи - дадохме им котки на краката, с въже ги вързахме да е безопасно за тях.

Туристите са били с добра екипировка и благодарение на това не са измръзнали през нощта.

Методи Баненски, планински спасител: Вземали са най-правилното решение - да стоят и да чакат, тъй като е заледено около тях.

Тримата туристи са категорични, че вече ще бъдат доста по-предпазливи, когато тръгват на преход в планината.

Мариан Димитров: Не минавайте през улеите по това време, когато има сняг - опасно е!
Методи Баненски, планински спасител: Сега са снежните преспи в Пирин и в планините и е много опасно да се навлиза в тях и да се пресичат. Независимо, че има пътеки там, по възможност да се подвъртат тия снежни полета, да не се пресичат, щото случаите там на подхлъзване са много неприятни.

Планинските спасители съветват туристите, да не предприемат рискови преходи в райони, които не познават добре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евронюз спира предаванията на украински език
Евронюз спира предаванията на украински език
Бенямин Нетаняху ще обсъди с Доналд Тръмп усилията за мир с палестинците​
Бенямин Нетаняху ще обсъди с Доналд Тръмп усилията за мир с палестинците​