НОВИНИ

Спасиха родилка с рядка кръвна група

32-годишна варненка с рядката кръвна група нулева отрицателна беше спасена след появили се усложнения преди раждане. На родилката са били преляти близо 5 литра кръв след мащабна акция на служителите на Кръвния център. Животът на младата жена е вън от опасност, благодарение на хората, които доброволно се явиха и дариха кръв.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
19:40, 14.06.2016
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Десетки хора с рядката кръвна група нулева отрицателна са се отзовали, за да дарят кръв за родилката от Варна и на практика са спасили живота ѝ.

Д-р Милена Георгиева, отделение „Клинична трансфузиология” към РЦТХ - Варна: "Tя постъпва в болница, спешно е оперирана и се е наложило голямо количество кръв да ѝ бъде прелято."

От преливане на плазма в момента има нужда и мъж с кръвна група нулева положителна. Той е приет в болница в тежко състояние с 40% изгаряния по тялото след инцидент по време на работа.

Д-р Милена Георгиева, отделение „Клинична трансфузиология” към РЦТХ - Варна: "Кръвният център винаги има нужда от кръв понеже потреблението е много голямо при нас."

Варненецът Галин Бонев поне веднъж годишно дарява кръв. Разказа, че кръводаряването е полезно и няма последствия върху здравето.

Галин Бонев: "Това е нещо, което не ми струва нищо, и всъщност е едно от малкото благородни неща, които всеки може да направи."

През последните години кръводарителите намаляват, а това е тревожна тенденция. От Кръвния център във Варна призовават хората да даряват кръв редовно - така ще помогнат на човек в нужда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Среща на президента Росен Плевнелиев с дипломати
Среща на президента Росен Плевнелиев с дипломати
Засега няма искане към България за участие в батальоните в Балтика и Полша
Засега няма искане към България за участие в батальоните в Балтика и Полша