НОВИНИ

Спасяват болни с диабетно стъпало

Специален байпас на крака беше поставен на 69-годишен пациент с диабет от Варна. Новият метод, който все още не е популярен у нас, беше приложен от професор Томас Холценбайн от Австрия. Операцията беше направена в Университетската болница „Света Марина“. Благодарение на нея кракът на пациента беше спасен от ампутация.

bnt avatar logo
от Мариана Малева
19:25, 04.07.2016
Чете се за: 00:27 мин.
Още

Пациентът е имал диабетно стъпало заради запушени артерии. Тези усложнения се получават при 80 % от диабетиците у нас.

Проф. Веселин Петров - съдов хирург в болница „Света Марина“: „След завършване на процедурата, се извършва контролна ангиография, с което се проверява дали е проходим байпасът и от извършената операция, а тя показа прекрасен резултат.“

След операцията пацинетите се възстановяват още на следващия ден. Тя се поема от Здравната каса. Докато у нас годишно се правят около 20 подобни интервенции, то в Австрия са близо 1500.

Проф. Томас Холценбайн - ръководител на клиника по съдова хирургия в Залцбург: „За една година се спасяват около 90% от оперираните пациенти, които иначи биха изгубили крака си.“

Данните сочат, че у нас нарастват болните с диабетно стъпало, а тази операция може да помогне на много хора да водят пълноценен живот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди пластмасови капачки за една добра кауза в Пловдив
Хиляди пластмасови капачки за една добра кауза в Пловдив
Милен Велчев: До 2-3 години може да въведем еврото
Милен Велчев: До 2-3 години може да въведем еврото